KOTLETY MIELONE Z DYNIĄ I PANCETTĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kotlety mielone to moje ulubione danie z dzieciństwa. Teraz jednak jestem ich jedynym prawdziwym fanem w domu, więc muszę improwizować, żeby smakowały nie tylko mnie.
Całe szczęście, że mięso mielone komponuje się z wieloma dodatkami. Dziś wersja z dynią, które zmienia nieco strukturę kotletów i dodaje im jesiennego posmaku, oraz z włoską pancettą (którą możecie zastąpić polskim boczkiem).
Eksperyment udany ;)


SKŁADNIKI

250 g mięsa mielonego wołowego

100 g pancetty

200 g dyni

100 g sera żółtego

jajko

2 szczypty mielonego pieprzu

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

pół soli

¼ szklanki bułki tartej (do obtaczania)

olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wrzuć mięso mielone do miski
  2. Drobno posiekaj pancettę i dodaj
  3. Dynię i ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  4. Wbij jajko i dosyp sól, pieprz i chilli
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki
  6. Uformuj kotlety wielkości połowy dłoni
  7. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni
  8. Obtaczaj każdy kotlet w bułce tartej i smaż po około 3-4 minuty z każdej strony


Kotlety mielone z dynią i pancettą Przepis

Kotlety mielone z dynią i pancettą Przepis