KOTLETY SOJOWE Z PIECZARKAMI I SOSEM KOPERKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.71)
Dla miłośników zdrowego odżywiania niekoniecznie opartego o mięso najlepszą alternatywą są kotlety sojowe. Przygotowywane od podstaw w domu dają spore pole do popisu dzięki czemu możemy zapomnieć o "papierowym" smaku tych z paczki.
Jeżeli smak soi jest dla Was za mało wyrazisty wypróbujcie przepis na kotleciki sojowe z pieczarkami z dodatkiem sosu koperkowego. Smakują nawet zagorzałym zwolennikom mięsa :)
Uwaga: soję należy namoczyć dzień przed przygotowaniem kotletów.


SKŁADNIKI

100 g soi

cebula

jajko (małe)

2 łyżki bułki tartej

2 szt. pieczarek (średniej wielkości)

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
125
6,2%
Bialko
6,6g
4,4%
Weglow...
8,4g
4,2%
Tluszcze
7,4g
12,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dzień przed przygotowaniem kotlecików soję zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
  2. Następnego dnia soję gotujemy w dużej ilości wody (ok. 4 razy tyle wody co soi) przez około 1,5h. Soja musi zmięknąć ale nie powinna się rozpadać. Doprawiamy solą i pieprzem ok. 15 minut przed końcem gotowania. 
  3. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojone w piórka cebule.
  4. Pieczarki kroimy bardzo drobno.
  5. Do miski wsypujemy odcedzoną soję, podsmażone cebule, jajko i bułkę tartą. Składniki miksujemy blenderem. Najlepiej użyć blendera ręcznego z uwagi na kleistą i gęstą konsystencję masy. Jeżeli jest taka potrzeba - doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Masa nie musi być zmielona bardzo drobno, ja lubię jak kawałki soi są wyczuwalne. 
  6. Do masy dodajemy pieczarki i całość dokładnie mieszamy.
  7. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy uformowane kotleciki. Kotleciki smażą się dość szybko - około 10 minut - trzeba uważać, żeby się nie przypaliły. Powinny być złote, delikatnie podsmażone.
  8. Sos koperkowy przygotowujemy według przepisu podanego tutaj

Podajemy na ciepło z ugotowanym (najlepiej na parze) kalafiorem lub innymi ulubionymi dodatkami.


Kotlety sojowe z pieczarkami i sosem koperkowym Przepis