KOTLETY SOJOWE Z SOSEM GRZYBOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.44)
Jeśli nie odpowiada Wam nieco "papierowy" smak gotowych, kupnych kotletów sojowych proponuję poznać ten prawdziwy. Zrobienie kotlecików jest dość czasochłonne (soję trzeba namoczyć dzień wcześniej, potem gotować 1,5 h) ale efekt wynagradza włożony trud. Przygotowane danie jest nie tylko bardzo zdrowe ale i smaczne. Obowiązkowo z ulubionym sosem, który nada daniu bardziej wyrazisty smak. Mój faworyt - sos z suszonych grzybów leśnych.

Z uwagi na długi czas gotowania soji dobrym pomysłem jest ugotować jej od razu więcej i wykorzystać następnego dnia do innego pysznego dania z soi, np. zupy meksykańskiej z soją.


SKŁADNIKI

Kotlety

200 g soi

1¼ szt. cebuli

jajko

4 łyżki bułki tartej

2 łyżki koperku (najlepiej świeży)

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)

Sos

40 g suszonych grzybów leśnych (suszone)

4 łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka papryki chilli mielonej (sproszkowana)

¾ szt. cebuli

PRZYGOTOWANIE

Kotlety:

  1. Dzień przed przygotowaniem kotlecików soję zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
  2. Następnego dnia soję gotujemy w dużej ilości wody (ok. 4 razy tyle wody co soi) przez około 1,5h. Soja musi zmięknąć ale nie powinna się rozpadać. Doprawiamy solą i pieprzem ok. 15 minut przed końcem gotowania. 
  3. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojone w piórka dwie cebule.
  4. Do miski wsypujemy odcedzoną soję, 2/3 podsmażonych cebul, jajko, bułkę tartą i koperek. Składniki miksujemy blenderem. Najlepiej użyć blendera ręcznego z uwagi na kleistą i gęstą konsystencję masy. Jeżeli jest taka potrzeba - doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy uformowane kotleciki. Kotleciki smażą się dość szybko - trzeba uważać, żeby się nie przypaliły. Powinny być złote, delikatnie podsmażone.
Sos grzybowy:
  1. Grzyby gotujemy przez 15 minut w rondelku.
  2. Odcedzamy, dodajemy 1/3 podsmażonych cebul oraz śmietanę.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli (doskonale komponuje się z sosem - dzięki tej przyprawie smak grzybów nabiera wyrazistości).
  4. Gotujemy przez chwilę aż zgęstnieje.
Podajemy na ciepło z sałatką, np. z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka.


Kotlety sojowe z sosem grzybowym Przepis

Kotlety sojowe z sosem grzybowym Przepis