KOTLETY Z JAJEK I BROKUŁA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.55)
Kotlety z jajek i brokuła? Są naprawdę pyszne i zdrowe. To kolejne kotleciki wegetariańskie w naszej kolekcji, które powstały na bazie kotletów jajecznych.
Brokuły dodają daniu witamin i wartości odżywczych oraz sprawiają, że kotlety mają ciekawszą konsystencję.


SKŁADNIKI

brokuł

7 szt. jajek

cebula

1 opakowanie sera mozzarella

4 łyżki bułki tartej (do obtaczania)

4 łyżki masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
115
5,7%
Bialko
7,3g
4,8%
Weglow...
6g
3%
Tluszcze
7,2g
11,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Podziel brokuła na różyczki w wrzuć do gotującej się wody z solą
  2. Gotuj około 5 minut, odcedź i osusz
  3. Ugotuj 5 jajek na twardo
  4. Drobno posiekaj cebule i podsmaż ją na maśle na złoto (około 3 minut)
  5. Ser, ugotowane jajka i brokuł drobno posiekaj (można użyć robota kuchennego)
  6. Przełóż do miski
  7. Dodaj 2 surowe jajka i przyprawy
  8. Dokładnie wymieszaj
  9. Dużą łyżką nabieraj masy z miski i formuj w dłoniach kotleciki
  10. Obtaczaj je w bułce tartej
  11. Smaż na rozgrzanym maśle po około 3 minuty z każdej strony


Kotlety z jajek i brokuła Przepis