KOTLETY ZIEMNIACZANE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Moja znajoma powiedziała kiedyś, że kotlety można zrobić ze wszystkiego - nawet z ziemniaków. Prawda - można. Kotlety z ziemniaków były dość popularne w kuchni polskiej i rosyjskiej wiele lat temu. Teraz raczej wybieramy mięso, a ziemniaki straciły wiele na popularności w ciągu ostatnich lat, nawet jako dodatek do dań.
Nawet jeśli wolicie mięso, warto przypomnieć sobie zapomniane smaki kotletów z ziemniaków czy z sera.
Dziś przepis z książki "Kuchnia rosyjska" wydanej ponad ćwierć wieku temu.


SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków

3 szt. jajek

2 łyżki mąki pszennej

cebula

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

bułka tarta (do obtaczania)

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
73
3,6%
Bialko
3,1g
2,1%
Weglow...
11,6g
5,8%
Tluszcze
1,4g
2,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (najlepiej na parze)
  2. Lekko ostudź i zmiel lub przeciśnij przez praskę (jeśli są naprawdę miękkie to wystarczy dobrze je rozgnieść widelcem)
  3. Drobno posiekaj cebulę i dodaj do ziemniaków
  4. Wbij jajka i wsyp mąkę, sól i pieprz
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki
  6. Uformuj kotlety wielkości dłoni
  7. Obtocz je w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju po około 3 - 4 minuty z każdej strony (aż będą ładnie brązowe)
  8. Podawaj z koperkiem lub sosem pieczarkowo-marchewkowym


Kotlety ziemniaczane Przepis

Kotlety ziemniaczane Przepis