KOTLETY ZIEMNIACZANE Kotlety ziemniaczane KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje Kuchnia rosyjska CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.83)3 Michał@MilionSmaków Moja znajoma powiedziała kiedyś, że kotlety można zrobić ze wszystkiego - nawet z ziemniaków. Prawda - można. Kotlety z ziemniaków były dość popularne w kuchni polskiej i rosyjskiej wiele lat temu. Teraz raczej wybieramy mięso, a ziemniaki straciły wiele na popularności w ciągu ostatnich lat, nawet jako dodatek do dań. Nawet jeśli wolicie mięso, warto przypomnieć sobie zapomniane smaki kotletów z ziemniaków czy z sera. Dziś przepis z książki "Kuchnia rosyjska" wydanej ponad ćwierć wieku temu. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków3 szt. jajek2 łyżki mąki pszennej1 cebulapół łyżeczki soli1 łyżeczka mielonego pieprzubułka tarta (do obtaczania)olej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 73 3,6% Bialko 3,1g 2,1% Weglow... 11,6g 5,8% Tluszcze 1,4g 2,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 246 12,3% Bialko 10,5g 7% Weglow... 39,3g 19,6% Tluszcze 4,8g 8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ugotuj ziemniaki w mundurkach (najlepiej na parze)Lekko ostudź i zmiel lub przeciśnij przez praskę (jeśli są naprawdę miękkie to wystarczy dobrze je rozgnieść widelcem)Drobno posiekaj cebulę i dodaj do ziemniakówWbij jajka i wsyp mąkę, sól i pieprzDokładnie wymieszaj wszystkie składnikiUformuj kotlety wielkości dłoniObtocz je w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju po około 3 - 4 minuty z każdej strony (aż będą ładnie brązowe)Podawaj z koperkiem lub sosem pieczarkowo-marchewkowym