KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ, MARCHEWKI I SZCZYPIORKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Kotlety w wersji wegetariańskiej na obiad mogą nie tylko być smaczne, mogą też być bardzo zdrowe i pożywne.
Kasza jaglana sprawia, że można się nimi najeść a warzywa i mieszanka przypraw dodają kolorów i smaku.
Świetnie komponują się z ziemniakami i świeżymi warzywami ;)


SKŁADNIKI

pół szklanki kaszy jaglanej

2 szt. jajek

marchewka

¼ szklanki szczypiorku

1 łyżka ostropestu plamistego mielonego

1 łyżka młodego jęczmienia mielonego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżka sosu worcestershire

¼ łyżeczki papryki chilli mielonej

pół łyżeczki soli

3 łyżki otrąb pszennych

2 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną podpraż przez 3 minuty na suchej patelni (cały czas mieszając)
  2. Przepłucz ją wrzątkiem na sicie, żeby usunąć goryczkę
  3. Zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i wsyp kaszę
  4. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut (najlepiej bez mieszania)
  5. Ostudź kaszę (możesz przepłukać zimną wodą) i wrzuć ją do miski
  6. Dodaj marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, posiekany szczypiorek, oraz pozostałe składniki (bez otrębów)
  7. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj
  8. Formuj kotlety wielkości połowy dłoni i obtaczaj je w otrębach
  9. Rozgrzej olej na patelni i smaż każdy kotlet po około 3 minuty z każdej strony


Kotlety z kaszy jaglanej, marchewki i szczypiorku Przepis

Kotlety z kaszy jaglanej, marchewki i szczypiorku Przepis

Kotlety z kaszy jaglanej, marchewki i szczypiorku Przepis

DODAJ KOMENTARZ