KRÓLIK DUSZONY Z WARZYWAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.82)
Królik ma mięso bardzo delikatne. Duszone świetnie komponuje się z różnorodnymi warzywami. Właśnie teraz z sezonie jesiennym świeże króliki dostaniecie bez problemu np. w Biedronce.
Ja tym razem poeksperymentowałam trochę z jesiennym standardem czyli włoszczyzną, groszkiem, cebulą i pieczarkami. Wyszło lekko i smacznie.


SKŁADNIKI

pół królika

350 g włoszczyzny

150 g groszku zielonego (mrożonego)

4 szt. pieczarek (duże)

cebula

4 ząbki czosnku świeżego

150 ml wina białego wytrawnego

70 g surowego boczku

100 g masła

60 g masła klarowanego

15 ml oliwy z oliwek

tymianek świeży

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Groszek rozmroź.
  2. W kubeczku przygotuj marynatę do mięsa mieszając 15 ml oliwy z oliwek, świeży tymianek, sól i pieprz
  3. Królika podziel na części, zamarynuj w przygotowanej marynecie i odstaw.
  4. Na patelni rozpuść masło klarowane, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i zeszklij. Pod koniec dodaj drobno posiekane 3 ząbki czosnku
  5. Do cebuli dodaj posiekaną w plastry włoszczyznę i pieczarki. Dopraw świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Podsmażaj przez chwilę. 
  6. Do warzyw dolej 100 ml białego wina. Gdy wywar się zagotuje przelej całość do naczynia żaroodpornego (z pokrywką).
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  8. Na dużej patelni rozpuść masło klarowane, obsmaż mięso ze wszystkich stron podlewając ok. 50 ml białego wina
  9. Mięso przełóż do naczynia z warzywami, część warzyw przełóż ze spodu na wierzch.
  10. 2 plastry surowego boczku porwij na części i ułóż wokół królika. Dodaj kilka gałązek tymianku i podlej odrobiną wody. 
  11. Na wierzchu ułóż kawałki masła.
  12. Danie przykryj, wstaw do piekarnika i piecz aż mięso będzie miękkie (ok. 40-60 minut).
  13. Pozostały boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż. Dodaj rozmrożony groszek, posiekany ząbek czosnku i tymianek. Podrzej i dopraw jeżeli trzeba.  
  14. Na talerze wyłóż upieczone warzywa i mięso. Podawaj z ciepłym groszkiem


Królik duszony z warzywami Przepis

Królik duszony z warzywami Przepis