KRÓLIK W ŚMIETANIE Królik w śmietanie KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Dziczyzna Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.12)8 Kasia@MilionSmaków Klasyka polskiej kuchni - delikatne, kruche mięso z królika duszone w bulionie i śmietanie. Na przygotowanie dania trzeba poświęcić nieco czasu ale efekt rekompensuje włożony trud - mięso wręcz rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI 1½ kg królikapół szklanki śmietany 12%¼ szklanki śmietany 18%1 szklanka bulionu warzywnego1 cytryna1 cebula3 łyżki masła3 łyżki mąki pszennejsólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 122 6,1% Bialko 14g 9,3% Weglow... 2,1g 1,1% Tluszcze 6g 10,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 682 34,1% Bialko 78g 52% Weglow... 11,8g 5,9% Tluszcze 33,6g 56% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mięso z królika dokładnie umyj, osusz i pokrój w kawałki (niezbyt małe).Mięso dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż plasterkami cytryny i włóż do lodówki na około 2 godziny.Pokrojoną w piórka cebulę zeszklij na łyżce masła.Mięso wyjmij z lodówki i obtocz kawałki w mące.W dużym garnku rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż dokładnie z wszystkich stron kawałki królika.Zmniejsz ogień i dodaj cebulę. Całość oprósz mąką i smaż przez 4 minuty mieszając.Dolej szklankę bulionu i duś pod przykryciem przez około 50 minut obracając kawałki mięsa co jakiś czas.W miseczce wymieszaj śmietany z 3 łyżkami sosu z królika. Kawałki królika wyjmij z garnka. Do sosu dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zagotuj.Włóż kawałki mięsa z powrotem do garnka i podgrzewaj przez chwilę.Królik świetnie smakuje z różnorodnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z fasolką szparagową. Smacznego!