KRÓLIK W MIODZIE I CZOSNKU Królik w miodzie i czosnku KATEGORIE Obiady Mięsne Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.44)16 Michał@MilionSmaków Królik to delikatne mięso, które dość mocno przyjmuje aromat od dodatków z którymi się go przyrzadza. Nie można więc z nimi przesadzić, żeby nie stłumić go całkowicie i warto dobrać je tak, żeby podkreśliły smak królika. Bardzo dobrze sprawdzi się miód i czosnek. Zwłaszcza, że jestem zwolennikiem (a przynajmniej raz na jakiś czas) mięs, które podczas przygotowywania zyskały słodki posmak ;) SKŁADNIKI 2 szt. skoków królika2 łyżki masła klarowanegoMarynata3 ząbki czosnku świeżego2 łyżki ciemnego sosu sojowego2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE Wymieszaj razem składniki marynaty: przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i miód Natrzyj marynatą skoki królika i odstaw je (najlepiej na około dobę, ale można krócej) Rozgrzej masło klarowane na patelni i połóż mięso Smaż po 2 - 3 minuty z każdej strony, żeby się lekko przyrumieniło Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wlej resztę marynaty i sos z patelni Piecz około 30 minut w termoobiegu w temperaturze 180 stopni