KRÓLIK W MIODZIE I CZOSNKU
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Królik to delikatne mięso, które dość mocno przyjmuje aromat od dodatków z którymi się go przyrzadza.
Nie można więc z nimi przesadzić, żeby nie stłumić go całkowicie i warto dobrać je tak, żeby podkreśliły smak królika.
Bardzo dobrze sprawdzi się miód i czosnek. Zwłaszcza, że jestem zwolennikiem (a przynajmniej raz na jakiś czas) mięs, które podczas przygotowywania zyskały słodki posmak ;)


SKŁADNIKI

2 szt. skoków królika

2 łyżki masła klarowanego

Marynata

3 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszaj razem składniki marynaty: przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i miód
  2. Natrzyj marynatą skoki królika i odstaw je (najlepiej na około dobę, ale można krócej)
  3. Rozgrzej masło klarowane na patelni i połóż mięso
  4. Smaż po 2 - 3 minuty z każdej strony, żeby się lekko przyrumieniło
  5. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wlej resztę marynaty i sos z patelni
  6. Piecz około 30 minut w termoobiegu w temperaturze 180 stopni


Królik w miodzie i czosnku Przepis

Królik w miodzie i czosnku Przepis