KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kremy to sycące zupy o ciekawej konsystencji. Krem ze szparagów to świetny przykład, że potrafią też mieć doskonały smak - nawet dla osób, które nie przepadają za szparagami.


SKŁADNIKI

500 g szparagów

cebula

2 łyżki masła (lub oliwy)

2 łyżki płatków migdałowych

500 ml bulionu warzywnego

sól

pieprz czarny mielony


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
36
1,8%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
2,6g
1,3%
Tluszcze
2,5g
4,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Szparagi umyć, obrać i odkroić główki.
  2. Główki odłożyć a szparagi pokroić w kawałki około 2 cm
  3. Cebulę posiekać
  4. Do gorącego bulionu wrzucić szparagi i cebulę i gotować około 25 minut
  5. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów i odłożyć je na bok
  6. Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć główki szparagów aż będą miały złocisty kolor (koło 5 minut)
  7. Zupę schłodzić i zmiksować w blenderze
  8. Przełożyć z powrotem do garnka i doprawić do smaku solą i pieprzem
  9. Podawać udekorowane płatkami migdałów i główkami szparagów


Krem z białych szparagów Przepis

Krem z białych szparagów Przepis

Krem z białych szparagów Przepis

DODAJ KOMENTARZ