KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW Krem z białych szparagów KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.38)4 Michał@MilionSmaków Kremy to sycące zupy o ciekawej konsystencji. Krem ze szparagów to świetny przykład, że potrafią też mieć doskonały smak - nawet dla osób, które nie przepadają za szparagami. SKŁADNIKI 500 g szparagów1 cebula2 łyżki masła (lub oliwy)2 łyżki płatków migdałowych500 ml bulionu warzywnegosólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 36 1,8% Bialko 1,5g 1% Weglow... 2,6g 1,3% Tluszcze 2,5g 4,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 107 5,3% Bialko 4,5g 3% Weglow... 7,8g 3,9% Tluszcze 7,4g 12,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Szparagi umyć, obrać i odkroić główki. Główki odłożyć a szparagi pokroić w kawałki około 2 cm Cebulę posiekać Do gorącego bulionu wrzucić szparagi i cebulę i gotować około 25 minut Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów i odłożyć je na bok Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć główki szparagów aż będą miały złocisty kolor (koło 5 minut) Zupę schłodzić i zmiksować w blenderze Przełożyć z powrotem do garnka i doprawić do smaku solą i pieprzem Podawać udekorowane płatkami migdałów i główkami szparagów