KREM Z BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3)
Gęsty, smaczny i pożywny - taki jest ten krem a jego piękny kolor niezmiennie mnie zachwyca. Zupy z upieczonych buraczków często goszczą na moim stole, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Dzisiejszy wariant, zainspirowany Jadłonomią Marty Dymek wyróżnia się dodatkiem mleka kokosowego i nieco orientalnych przypraw. Nie przeraźcie się tego połączenia - efekt jest naprawdę zniewalający.


SKŁADNIKI

3 szt. buraków

350 ml mleka kokosowego

1½ szklanki wody

3 łyżki oleju kokosowego

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka świeżego imbiru (2 cm)

1 łyżka papryki Cayenne (2-3 cm)

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz czarny mielony

natka pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
104
5,2%
Bialko
1,2g
0,8%
Weglow...
4,4g
2,2%
Tluszcze
9,8g
16,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z termoobiegiem. 
  2. Buraczki wyszoruj i zawiń każdego w folię aluminiową. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz aż będą miękkie - ok. 45 minut ale zależy to od wielkości warzyw dlatego przyda się wykałaczka do sprawdzania.
  3. Po ostudzeniu buraczki obierz ze skórki i pokrój w plastry (możesz też wyciąć kilka małych słupków do ozdobienia talerza).
  4. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć posiekane ząbki czosnku, imbir i papryczkę cayenne. Smaż przez 1 minutę. 
  5. Do garnka wrzuć buraczki, wlej mleko kokosowe i wodę. Zupę dopraw solą i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. 
  6. Zawartość garnka przelej do blendera kielichowego i zmiksuj na gładki krem. Wymieszaj z sokiem z cytryny, spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw. 
  7. Podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki


Krem z buraków z mlekiem kokosowym Przepis

Krem z buraków z mlekiem kokosowym Przepis