KREM Z BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM Krem z buraków z mlekiem kokosowym KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 3.4)5 Kasia@MilionSmaków Gęsty, smaczny i pożywny - taki jest ten krem a jego piękny kolor niezmiennie mnie zachwyca. Zupy z upieczonych buraczków często goszczą na moim stole, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Dzisiejszy wariant, zainspirowany Jadłonomią Marty Dymek wyróżnia się dodatkiem mleka kokosowego i nieco orientalnych przypraw. Nie przeraźcie się tego połączenia - efekt jest naprawdę zniewalający. SKŁADNIKI 3 szt. buraków350 ml mleka kokosowego1½ szklanki wody3 łyżki oleju kokosowego2 ząbki czosnku świeżego1 łyżka świeżego imbiru (2 cm)1 łyżka papryki Cayenne (2-3 cm)2 łyżki soku z cytrynysólpieprz czarny mielonynatka pietruszki Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 104 5,2% Bialko 1,2g 0,8% Weglow... 4,4g 2,2% Tluszcze 9,8g 16,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 395 19,7% Bialko 4,6g 3,1% Weglow... 16,7g 8,4% Tluszcze 37,4g 62,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z termoobiegiem. Buraczki wyszoruj i zawiń każdego w folię aluminiową. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz aż będą miękkie - ok. 45 minut ale zależy to od wielkości warzyw dlatego przyda się wykałaczka do sprawdzania. Po ostudzeniu buraczki obierz ze skórki i pokrój w plastry (możesz też wyciąć kilka małych słupków do ozdobienia talerza). W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć posiekane ząbki czosnku, imbir i papryczkę cayenne. Smaż przez 1 minutę. Do garnka wrzuć buraczki, wlej mleko kokosowe i wodę. Zupę dopraw solą i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Zawartość garnka przelej do blendera kielichowego i zmiksuj na gładki krem. Wymieszaj z sokiem z cytryny, spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw. Podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.