KREM Z DAKTYLI Z CHILLI Krem z daktyli z chilli KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności Dodatki Bezglutenowe Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 20 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Bardzo słodki krem do kanapek bez dodatku cukru. Może zastąpić popularną nutellę i inne "masła" orzechowe. Dodatkowo wyjątkowo ostra nuta chilli, żeby zrównoważyć słodkość dania. SKŁADNIKI 200 g daktyli suszonych1 łyżeczka papryki chilli mielonej2 szczypty soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 274 13,7% Bialko 2g 1,3% Weglow... 73,9g 36,9% Tluszcze 0,4g 0,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 28 1,4% Bialko 0,2g 0,1% Weglow... 7,6g 3,8% Tluszcze 0g 0,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Daktyle pokroić na połówki i zalać wrzątkiem tak, żeby całkiem je przykryłOdstawić na minimum pół godzinyDaktyle przełożyć do blendera i dodać sól i chilliZmiksować na gładką masę (można też blenderem ręcznym)Przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzeniaPrzelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie je zamknąćOwinąć ręcznikiem i zostawić np na noc do przestygnięcia