KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 1.25)
Bardzo delikatny krem z zielonych szparagów, bez dodatku innych warzyw. Porywający smak i interesujący kolor - żywy zielony z ciemniejszymi odcieniami.
Idealnie komponuje się z grzankami i dodatkiem sera żółtego.


SKŁADNIKI

500 g szparagów (zielonych)

1 łyżka masła (lub oliwy)

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
35
1,8%
Bialko
2,2g
1,5%
Weglow...
4g
2%
Tluszcze
1,7g
2,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Szparagi oczyścić z łusek i dobrze umyć
  2. Wrzucić je do wrzątku i gotować aż zmiękną (około 10 minut)
  3. Ostudzić i przełożyć szparagi do blendera
  4. Dolać tyle wody pozostałej po gotowaniu żeby dobrze się miksowało i żeby konsystencja przypominała krem (tak około połowę tego w czym gotowaliście)
  5. Dokładnie zmiksować
  6. Przelać do garnka
  7. Dodać masło, sól i pieprz
  8. Zagotować
  9. Podawać gorącą - posypaną serem - najlepiej z grzankami lub tostami


Krem z zielonych szparagów Przepis

Krem z zielonych szparagów Przepis