KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Krem z zielonych szparagów KATEGORIE Obiady Zupy Lekkie i zdrowe Kolacje Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 1.25)2 Michał@MilionSmaków Bardzo delikatny krem z zielonych szparagów, bez dodatku innych warzyw. Porywający smak i interesujący kolor - żywy zielony z ciemniejszymi odcieniami. Idealnie komponuje się z grzankami i dodatkiem sera żółtego. SKŁADNIKI 500 g szparagów (zielonych)1 łyżka masła (lub oliwy)pół łyżeczki soli1 łyżeczka mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 35 1,8% Bialko 2,2g 1,5% Weglow... 4g 2% Tluszcze 1,7g 2,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 45 2,3% Bialko 2,8g 1,9% Weglow... 5,2g 2,6% Tluszcze 2,2g 3,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Szparagi oczyścić z łusek i dobrze umyć Wrzucić je do wrzątku i gotować aż zmiękną (około 10 minut) Ostudzić i przełożyć szparagi do blendera Dolać tyle wody pozostałej po gotowaniu żeby dobrze się miksowało i żeby konsystencja przypominała krem (tak około połowę tego w czym gotowaliście) Dokładnie zmiksować Przelać do garnka Dodać masło, sól i pieprz Zagotować Podawać gorącą - posypaną serem - najlepiej z grzankami lub tostami