KREMOWA OWSIANKA Z GRANATEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Przeważnie robię owsianki, hmm, tak, żeby się nie kleiły a poszczególne płatki owsiane były dość dobrze oddzielone. Czasami jednak mam ochotę na inny rodzaj tego dania - taki, który jest kleisty, ale o kremowej konsystencji - no właśnie - prawie jak krem.
Składniki w zasadzie te same, ale gotuje się nieco inaczej ;)


SKŁADNIKI

¾ szklanki płatków owsianych

1 szklanka wody

2 szczypty soli

pół szklanki mleka kokosowego

1 łyżka syropu z agawy

pół granatu

PRZYGOTOWANIE

  1. Wsyp płatki owsiane do garnka i zalej je wodą.
  2. Dodaj szczyptę soli i gotowuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  3. Wlej mleko kokosowe i syrop z agawy i gotuj jeszcze bez przykrycia przez około 5 minut często mieszając.
  4. Przełóż owsiankę na talerze i posyp wyjętymi pestkami granata (najłatwiej je wyjąć przecinając granat na pół a następnie nacinając w kilku miejsach krawędź poprzecznie i trzymając na dłoni uderzając go łyżką w skórkę - trochę może chlapać).
  5. Smacznego ;)


Kremowa owsianka z granatem Przepis