KREMOWE MINI SERNIKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Pomysł powstał w pewne popołudnie gdzie potrzebowałem deseru na zaledwie dwie osoby - na jeden raz - a miałem ogromną ochotę na sernik.
Przede wszystkim na delikatny i kremowy.
Stąd też zaledwie kilka składników, mało pracy i niewielkie ilości - ale deser wyszedł przepyszny.


SKŁADNIKI

250 g sera mascarpone (1 opakowanie)

125 g serka homogenizowanego waniliowego (1 opakowanie)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 opakowanie cukru waniliowego

2 szt. jajek

2 łyżki masła

1 łyżka białego cukru

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
279
13,9%
Bialko
9,3g
6,2%
Weglow...
10,8g
5,4%
Tluszcze
21,6g
36,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło dokładnie utrzeć z cukrem w misce
  2. Oddzielić żółtka od białek i żółtka dodać do miski
  3. Dokładnie utrzeć
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną, ser mascarpone i serek homogenizowany i dobrze wymieszać
  5. Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
  6. Dodać pianę do masy serowej i powoli delikatnie wymieszać
  7. Kokilki natrzeć masłem w środku i wlać do nich masę serową
  8. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 w termoobiegu


Kremowe mini serniki Przepis

Kremowe mini serniki Przepis