KREMOWE MINI SERNIKI Kremowe mini serniki KATEGORIE Słodkości Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.5)2 Michał@MilionSmaków Pomysł powstał w pewne popołudnie gdzie potrzebowałem deseru na zaledwie dwie osoby - na jeden raz - a miałem ogromną ochotę na sernik. Przede wszystkim na delikatny i kremowy. Stąd też zaledwie kilka składników, mało pracy i niewielkie ilości - ale deser wyszedł przepyszny. SKŁADNIKI 250 g sera mascarpone (1 opakowanie)125 g serka homogenizowanego waniliowego (1 opakowanie)2 łyżki mąki ziemniaczanej1 opakowanie cukru waniliowego2 szt. jajek2 łyżki masła1 łyżka białego cukruszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 279 13,9% Bialko 9,3g 6,2% Weglow... 10,8g 5,4% Tluszcze 21,6g 36,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 780 39% Bialko 26,1g 17,4% Weglow... 30,2g 15,1% Tluszcze 60,6g 101% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Masło dokładnie utrzeć z cukrem w misceOddzielić żółtka od białek i żółtka dodać do miskiDokładnie utrzećDodać mąkę ziemniaczaną, ser mascarpone i serek homogenizowany i dobrze wymieszaćBiałka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soliDodać pianę do masy serowej i powoli delikatnie wymieszaćKokilki natrzeć masłem w środku i wlać do nich masę serowąPiec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 w termoobiegu