KREWETKI NA MAŚLE Z CZOSNKIEM Krewetki na maśle z czosnkiem KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Ryby i owoce morza Kolacje Na wyjątkowe okazje Kuchnia francuska Bezglutenowe Kuchnia hiszpańska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.98)1698 Kasia@MilionSmaków Owoce morza mają chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Tych ostatnich odstrasza ich wygląd, konsystencja, surowo-rybny posmak czy potencjalne trudności z przygotowaniem. A niesłusznie bo owoce morza pełne są wysokowartościowego białka, wielu witamin oraz minerałów. Jeżeli nie odpowiada Wam ich naturalny, wyrazisty smak poeksperymentujcie z przyprawami i dodatkami. Na początek warto wypróbować klasyczne i łatwe do przygotowania danie, jakim są krewetki smażone na maśle z czosnkiem. Dodatek białego wina wspaniale podkreśla smak tych coraz bardziej popularnych skorupiaków. Podawane z białym wytrawnym winem i świeżą bagietką na pewno uatrakcyjnią niejedną kolację we dwoje. SKŁADNIKI 250 g krewetek tygrysich (Black Tiger, mogą być mrożone)80 ml wina białego wytrawnego6 ząbków czosnku świeżego3 łyżki natki pietruszki60 g masła3 łyżki oliwy z oliweksól2 łyżki soku z cytryny Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 216 10,8% Bialko 7,2g 4,8% Weglow... 3,2g 1,6% Tluszcze 18,3g 30,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 573 28,7% Bialko 19,1g 12,7% Weglow... 8,6g 4,3% Tluszcze 48,6g 81% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Krewetki rozmroź w misce z ciepłą wodą. Ja zawsze kupuję te już obrane i gotowe do przyrządzenia, w przeciwnym wypadku trzeba się trochę napracować z ich przygotowaniem (zdjąć pancerze, odciąć głowy i wyjąć jelito). Na dużej patelni rozgrzej 30 g masła.Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki i wrzuć na patelnię.Od razu wrzuć krewetki i podsmażaj przez około minutę. Dolej wino, zwiększ ogień i duś aż prawie całe wino wyparuje. Zmniejsz ogień, przewróć krewetki na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę. Zdejmij z ognia, dopraw solą i wrzuć resztę masła oraz polej danie oliwą. Danie skrop sokiem z cytryny i posyp pokrojoną natką pietruszki. Podawaj od razu z świeżą bagietką.