KREWETKI W PIKANTNEJ SOCZEWICY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Krewetki do doskonałe źródło białka. Nadają się też świetnie do wielu dań, ponieważ łatwo przejmują smak przypraw i jedzenia z którym są przygotowywane.
Kompozycja złożona z soczewicy, warzyw i dodatków takich jak sok z jabłek i przyprawa 5 smaków daje ciekawy połączenie smaków pełne wartości odżywczych.


SKŁADNIKI

200 g krewetek koktajlowych

pół żółtej papryki

2 łyżeczki świeżego imbiru (startego)

2 ząbki czosnku świeżego

cebula (mała)

pół szklanki soku jabłkowego (najlepiej z miąższem)

pomidor

pół szklanki ugotowanej zielonej soczewicy

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
63
3,2%
Bialko
4,6g
3,1%
Weglow...
6,1g
3%
Tluszcze
2,2g
3,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Soczewicę odsącz i przepłucz (jeśli nie masz soczewicy z puszki to trzeba ją wcześniej ugotować)
  2. Posiekaj drobno cebulę
  3. W miseczce wymieszaj imbir, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i włóż mieszankę z miseczki
  5. Smaż około 3 minut często mieszając
  6. Wlej sok z jabłek
  7. Dodaj soczewicę i drobno posiekanego pomidora
  8. Dopraw przyprawą 5 smaków
  9. Duś około 10 minut a następnie dodaj krewetki
  10. Duś następne 10 minut pod przykryciem
  11. W między czasie pokrój paprykę w cienkie paski i podsmaż ją na patelni przez około 4 minuty
  12. Na talerz wyłóż soczewicę z krewetkami i ozdób papryką


Krewetki w pikantnej soczewicy Przepis