KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.92)
Bardzo smaczne i efektowne danie, które można szybko przygotować.


SKŁADNIKI

500 g krewetek tygrysich (świeże lub rozmrożone)

50 g masła

3 ząbki czosnku świeżego

pół szklanki wina białego wytrawnego

50 g sera topionego (śmietankowy lub ziołowy)

3 łyżki szczypiorku

pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
132
6,6%
Bialko
10,1g
6,7%
Weglow...
1,8g
0,9%
Tluszcze
7,9g
13,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę (lub poszatkowane)
  2. Wrzucić krewetki, posolić i posypać papryką.
  3. Krewetki smażyć z każdej strony po kilka minut aż się zarumienią
  4. Wlać wino, dodać ząbek wyciśnięty czosnku i przykryć żeby krewetki się trochę poddusiły (około 5 minut)
  5. Zdjąć krewetki z patelni i przełożyć do formy lub naczynia żaroodpornego
  6. Na patelnię włożyć ser topiony i 2 łyżki szczypiorku
  7. Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając aż powstanie sos
  8. Krewetki zalać przygotowanym sosem i posypać resztą szczypiorku
  9. Podawać z bagietką z masłem czosnkowym i resztą białego wina ;)


Krewetki w sosie śmietanowym Przepis

Krewetki w sosie śmietanowym Przepis

Krewetki w sosie śmietanowym Przepis