KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM Krewetki w sosie śmietanowym KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Ryby i owoce morza Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.02)52 Michał@MilionSmaków Bardzo smaczne i efektowne danie, które można szybko przygotować. SKŁADNIKI 500 g krewetek tygrysich (świeże lub rozmrożone)50 g masła3 ząbki czosnku świeżegopół szklanki wina białego wytrawnego50 g sera topionego (śmietankowy lub ziołowy)3 łyżki szczypiorkupół łyżeczki ostrej papryki mielonejszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 132 6,6% Bialko 10,1g 6,7% Weglow... 1,8g 0,9% Tluszcze 7,9g 13,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 501 25% Bialko 38,4g 25,6% Weglow... 6,8g 3,4% Tluszcze 30g 50% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę (lub poszatkowane) Wrzucić krewetki, posolić i posypać papryką. Krewetki smażyć z każdej strony po kilka minut aż się zarumienią Wlać wino, dodać ząbek wyciśnięty czosnku i przykryć żeby krewetki się trochę poddusiły (około 5 minut) Zdjąć krewetki z patelni i przełożyć do formy lub naczynia żaroodpornego Na patelnię włożyć ser topiony i 2 łyżki szczypiorku Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając aż powstanie sos Krewetki zalać przygotowanym sosem i posypać resztą szczypiorku Podawać z bagietką z masłem czosnkowym i resztą białego wina ;)