KROKIECIKI Z JAJKIEM I PIETRUSZKĄ Krokieciki z jajkiem i pietruszką KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 4.17)3 Beata@MilionSmaków Naleśniki w wersji niesłodkiej, a na słono. Farsz jajeczno-warzywny zapewnia odpowiednią dawkę witamin i wartości odżywczych dzięki zawartości pomidorów, cebuli i pietruszki. Krokieciki sprawdzą się jako danie obiadowe, a także jako kolacja. SKŁADNIKI Ciasto200 g mąki pszennejpół l mleka 2%1 jajkoFarsz1 cebula4 szt. jajek180 g pomidorów40 g sera żółtego12 g natki pietruszki (duży pęczek)sólpieprz czarny mielonybułka tartaolej roślinny (do smażenia, np. rzepakowy ) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 115 5,8% Bialko 6,4g 4,2% Weglow... 13,3g 6,6% Tluszcze 3,9g 6,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 527 26,4% Bialko 29,1g 19,4% Weglow... 60,6g 30,3% Tluszcze 17,9g 29,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mąkę wymieszać z mlekiem.Dodać jajko i mieszać do uzyskania konsystencji bez grudek.Nakładać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki.Jajka do farszu ugotować na twardo i pokroić w kosteczkę.Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju.Pomidory oparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Natkę pietruszki dobrze umyć i drobno posiekać.Ser potrzeć na tarce.Wymieszać składniki farszu: jajka, cebulę, pomidory, ser oraz natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.Układać farsz na naleśnikach, po czym zwinąć je w krokieciki, obtoczyć w bułce tartej i układać na patelni.Podsmażyć krokieciki z obu stron i podawać na ciepło.