KROKIECIKI Z JAJKIEM I PIETRUSZKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
Naleśniki w wersji niesłodkiej, a na słono. Farsz jajeczno-warzywny zapewnia odpowiednią dawkę witamin i wartości odżywczych dzięki zawartości pomidorów, cebuli i pietruszki. Krokieciki sprawdzą się jako danie obiadowe, a także jako kolacja.


SKŁADNIKI

Ciasto

200 g mąki pszennej

pół l mleka 2%

jajko

Farsz

cebula

4 szt. jajek

180 g pomidorów

40 g sera żółtego

12 g natki pietruszki (duży pęczek)

sól

pieprz czarny mielony

bułka tarta

olej roślinny (do smażenia, np. rzepakowy )

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
115
5,8%
Bialko
6,4g
4,2%
Weglow...
13,3g
6,6%
Tluszcze
3,9g
6,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wymieszać z mlekiem.
  2. Dodać jajko i mieszać do uzyskania konsystencji bez grudek.
  3. Nakładać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki.
  4. Jajka do farszu ugotować na twardo i pokroić w kosteczkę.
  5. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju.
  6. Pomidory oparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  7. Natkę pietruszki dobrze umyć i drobno posiekać.
  8. Ser potrzeć na tarce.
  9. Wymieszać składniki farszu: jajka, cebulę, pomidory, ser oraz natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Układać farsz na naleśnikach, po czym zwinąć je w krokieciki, obtoczyć w bułce tartej i układać na patelni.
  11. Podsmażyć krokieciki z obu stron i podawać na ciepło.


Krokieciki z jajkiem i pietruszką Przepis

Krokieciki z jajkiem i pietruszką Przepis