KROKIETY Z PIECZARKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.83)
Krokiety mogłabym jeść bez końca, najlepiej oczywiście popijane barszczem. Pieczarkowy farsz przygotowuję w formie bardzo minimalistycznej :) Do grzybów dodaję tylko cebulkę i przyprawy. Nadzienia nigdy nie miksuję chociaż wiem, że niektórzy lubią taką wersję. Ja zdecydowanie wolę tą z wyczuwalnymi kawałkami pieczarek.
Tym pysznym daniem objadam się na ciepło i na zimno, na obiad i na kolację. Poniżej niezawodny przepis.


SKŁADNIKI

Nadzienie

700 g pieczarek

2 szt. cebuli

sól

pieprz czarny mielony

papryka ostra mielona

oliwa z oliwek (do smażenia)

Ciasto

2 szklanki mleka 1,5%

2 szklanki mąki pszennej

jajko

1 łyżeczka soli

oliwa z oliwek (do smażenia)

Panierka

jajko

13 szklanki bułki tartej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
84
4,2%
Bialko
4,2g
2,8%
Weglow...
13,4g
6,7%
Tluszcze
1,5g
2,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pieczarki dokładnie umyj. Jeżeli nie są ładne, białe - obierz je. Następnie pokrój na niezbyt duże kawałki.
  2. Zmiksuj mleko, mąkę, jedno jajko i sól.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż naleśniki z dwóch stron. Naleśniki powinny być blade ponieważ będą jeszcze podsmażane po uformowaniu krokietów. Z podanych ilości powinno wyjść około 8 dużych naleśników.
  4. W międzyczasie w dużym garnku rozgrzej oliwę.
  5. Dodaj pokrojone drobno cebule i podsmaż na złoto.
  6. Następnie do garnka dorzuć pieczarki i duś mieszając od czasu do czasu aż powstały płyn odparuje.
  7. Farsz dopraw solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
  8. Na każdego naleśnika nałóż farsz, podwiń brzegi od góry i dołu po czym zwiń w poprzek w rulon formując krokiety. Każdego krokieta lekko rozpłaszcz dłonią. Ważne jest żeby dokładnie zwinąć naleśnika aby farsz z niego nie wypadał.
  9. Każdego krokieta obtocz w rozkłóconym jajku a następnie w tartej bułce.
  10. Krokiety ułóż na patelni od smażenia naleśników i podsmażaj z dwóch stron aż panierka się zarumieni na złoto.

Podawaj z czerwonym barszczem lub jako samodzielne danie.


Krokiety z pieczarkami Przepis