KROKIETY Z PIECZARKAMI Krokiety z pieczarkami KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.83)3 Kasia@MilionSmaków Krokiety mogłabym jeść bez końca, najlepiej oczywiście popijane barszczem. Pieczarkowy farsz przygotowuję w formie bardzo minimalistycznej :) Do grzybów dodaję tylko cebulkę i przyprawy. Nadzienia nigdy nie miksuję chociaż wiem, że niektórzy lubią taką wersję. Ja zdecydowanie wolę tą z wyczuwalnymi kawałkami pieczarek. Tym pysznym daniem objadam się na ciepło i na zimno, na obiad i na kolację. Poniżej niezawodny przepis. SKŁADNIKI Nadzienie700 g pieczarek2 szt. cebulisólpieprz czarny mielonypapryka ostra mielonaoliwa z oliwek (do smażenia)Ciasto2 szklanki mleka 1,5%2 szklanki mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka solioliwa z oliwek (do smażenia)Panierka1 jajko1⁄3 szklanki bułki tartej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 84 4,2% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 13,4g 6,7% Tluszcze 1,5g 2,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 401 20% Bialko 20,1g 13,4% Weglow... 63,5g 31,8% Tluszcze 6,9g 11,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pieczarki dokładnie umyj. Jeżeli nie są ładne, białe - obierz je. Następnie pokrój na niezbyt duże kawałki. Zmiksuj mleko, mąkę, jedno jajko i sól. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż naleśniki z dwóch stron. Naleśniki powinny być blade ponieważ będą jeszcze podsmażane po uformowaniu krokietów. Z podanych ilości powinno wyjść około 8 dużych naleśników. W międzyczasie w dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojone drobno cebule i podsmaż na złoto. Następnie do garnka dorzuć pieczarki i duś mieszając od czasu do czasu aż powstały płyn odparuje. Farsz dopraw solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Na każdego naleśnika nałóż farsz, podwiń brzegi od góry i dołu po czym zwiń w poprzek w rulon formując krokiety. Każdego krokieta lekko rozpłaszcz dłonią. Ważne jest żeby dokładnie zwinąć naleśnika aby farsz z niego nie wypadał. Każdego krokieta obtocz w rozkłóconym jajku a następnie w tartej bułce. Krokiety ułóż na patelni od smażenia naleśników i podsmażaj z dwóch stron aż panierka się zarumieni na złoto. Podawaj z czerwonym barszczem lub jako samodzielne danie.