KROKIETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.61)
Te sycące, ziemniaczane krokiety możecie podać jako samodzielny posiłek lub z ulubionymi dodatkami - jak chociażby sadzone jajko i sos pieczarkowy - wówczas mogą pełnić funkcję lekkiego lunchu.
W trakcie przygotowania nie pomijajcie czosnku - dodaje temu daniu fantastyczną, smakową nutę.


SKŁADNIKI

500 g ziemniaków

50 g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku świeżego

2 szt. jajek

sól

pieprz czarny mielony

bułka tarta (najlepiej domowa z razowego pieczywa)

masło klarowane (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
73
3,7%
Bialko
3,6g
2,4%
Weglow...
10,4g
5,2%
Tluszcze
1,8g
3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie dokładnie rozgnieć praską lub widelcem i ostudź. 
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj drobno posiekane szpinak (polecam świeży!) i ząbki czosnku oraz jedno jajko. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  3. Z masy formuj podłużne, zaokrąglone krokiety (z podanych proporcji mi wyszło 9 sztuk). Każdego obtocz w roztrzepanym jajku a następnie bułce tartej
  4. Smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym ze wszystkich stron aż krokiety się zarumienią. 


Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem Przepis

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ