KROKIETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.5)22 Kasia@MilionSmaków Te sycące, ziemniaczane krokiety możecie podać jako samodzielny posiłek lub z ulubionymi dodatkami - jak chociażby sadzone jajko i sos pieczarkowy - wówczas mogą pełnić funkcję lekkiego lunchu. W trakcie przygotowania nie pomijajcie czosnku - dodaje temu daniu fantastyczną, smakową nutę. SKŁADNIKI 500 g ziemniaków50 g świeżego szpinaku2 ząbki czosnku świeżego2 szt. jajeksólpieprz czarny mielonybułka tarta (najlepiej domowa z razowego pieczywa)masło klarowane (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 73 3,7% Bialko 3,6g 2,4% Weglow... 10,4g 5,2% Tluszcze 1,8g 3% 100g Na porcję (zmień) kCal 249 12,5% Bialko 12,4g 8,2% Weglow... 35,6g 17,8% Tluszcze 6,1g 10,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie dokładnie rozgnieć praską lub widelcem i ostudź. Do przestudzonych ziemniaków dodaj drobno posiekane szpinak (polecam świeży!) i ząbki czosnku oraz jedno jajko. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj podłużne, zaokrąglone krokiety (z podanych proporcji mi wyszło 9 sztuk). Każdego obtocz w roztrzepanym jajku a następnie bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym ze wszystkich stron aż krokiety się zarumienią.