KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I CZERWONYMI PORZECZKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 20
  • OCEŃ (średnia: 4.88)
Sezon owocowy w pełni, stąd pomysł na kolejne kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru.


SKŁADNIKI

Ciasto

350 g mąki pszennej

110 g migdałów (drobno zmielonych)

200 g masła

4 szt. żółtek

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka śmietany 12%

1 łyżka kakao ciemnego

Beza

4 szt. białek jajek

pół szklanki białego cukru

Nadzienie

550 g owoców leśnych (np. jagody i czerwone porzeczki)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
278
13,9%
Bialko
5,7g
3,8%
Weglow...
27,8g
13,9%
Tluszcze
16g
26,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać zmielone migdały, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
  2. Odłożyć 1/4 ciasta, dodać do niego kakao i połączyć zagniatając.
  3. Obie części ciasta włożyć do lodówki na pół godziny.
  4. Jasne ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 33 x 22 cm.
  5. Na wierzchu poukładać dokładnie umyte owoce.
  6. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier dalej ubijając aż będzie błyszcząca.
  7. Tak przygotowaną bezę wyłożyć na owoce.
  8. Ciemne ciasto wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce na warstwę bezową.
  9. Blachę włożyć do piekarnika i piec około godziny w 175 stopniach w pozycji termoobieg.


Kruche ciasto z jagodami i czerwonymi porzeczkami Przepis