KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I CZERWONYMI PORZECZKAMI Kruche ciasto z jagodami i czerwonymi porzeczkami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI 20 OCEŃ (średnia: 4.88)4 Beata@MilionSmaków Sezon owocowy w pełni, stąd pomysł na kolejne kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru. SKŁADNIKI Ciasto350 g mąki pszennej110 g migdałów (drobno zmielonych)200 g masła4 szt. żółtek3 łyżki cukru pudru1 łyżka śmietany 12%1 łyżka kakao ciemnegoBeza4 szt. białek jajekpół szklanki białego cukruNadzienie550 g owoców leśnych (np. jagody i czerwone porzeczki) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 278 13,9% Bialko 5,7g 3,8% Weglow... 27,8g 13,9% Tluszcze 16g 26,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 222 11,1% Bialko 4,6g 3,1% Weglow... 22,2g 11,1% Tluszcze 12,8g 21,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać zmielone migdały, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto.Odłożyć 1/4 ciasta, dodać do niego kakao i połączyć zagniatając.Obie części ciasta włożyć do lodówki na pół godziny.Jasne ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 33 x 22 cm. Na wierzchu poukładać dokładnie umyte owoce.Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier dalej ubijając aż będzie błyszcząca.Tak przygotowaną bezę wyłożyć na owoce.Ciemne ciasto wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce na warstwę bezową.Blachę włożyć do piekarnika i piec około godziny w 175 stopniach w pozycji termoobieg.