KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZOWĄ PIANKĄ Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN LICZBA PORCJI 24 OCEŃ (średnia: 4.32)19 Kasia@MilionSmaków Rabarbar kojarzy mi się jako pierwszy zwiastun wiosny w ciastach. Gdy wreszcie wyrośnie trudno się nim nacieszyć bo to jeden z pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców. Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie :) SKŁADNIKI Ciasto3 szklanki mąki pszennej5 szt. żółtekpół szklanki białego cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g masła3 łyżki śmietany 18%Nadzienie600 g rabarbaru3 łyżki białego cukruBeza5 szt. białek jajek150 g białego cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 252 12,6% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 32,6g 16,3% Tluszcze 11,4g 19,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 191 9,6% Bialko 3,2g 2,1% Weglow... 24,8g 12,4% Tluszcze 8,7g 14,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Chwilę przed rozpoczęciem pracy wyjmij z lodówki masło żeby zmiękło. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć żeby się połączyły po czym wstaw do lodówki na pół godziny. Prostokątną formę o wymiarach 36 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.Rabarbar umyj i pokrój w kostkę, po czym wymieszaj z 3 łyżkami cukru. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni z funkcją termoobiegu. Formą wyłóż całym ciastem, wyrównaj nieco ręką i ponakłuwaj je w kilku miejscach widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika i podpiekaj przez 10-15 minut (aż nieco się przyrumieni). Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź nieco. Białka ubij z cukrem i mąką ziemniaczaną na sztywno (dzięki mące beza będzie bardziej chrupiąca więc nie pomijaj tego składnika). Na ciasto wyłóż rabarbar a następnie ubite białka. Delikatnie wyrównaj łyżką. Piecz przez 40 minut następnie studź w piekarniku.