KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZOWĄ PIANKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 4.53)
Rabarbar kojarzy mi się jako pierwszy zwiastun wiosny w ciastach. Gdy wreszcie wyrośnie trudno się nim nacieszyć bo to jeden z pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców.
Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść.
Tym razem dla odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką.
Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie :)


SKŁADNIKI

Ciasto

3 szklanki mąki pszennej

5 szt. żółtek

pół szklanki białego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła

3 łyżki śmietany 18%

Nadzienie

600 g rabarbaru

3 łyżki białego cukru

Beza

5 szt. białek jajek

150 g białego cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
252
12,6%
Bialko
4,2g
2,8%
Weglow...
32,6g
16,3%
Tluszcze
11,4g
19,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Chwilę przed rozpoczęciem pracy wyjmij z lodówki masło żeby zmiękło. 
  2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć żeby się połączyły po czym wstaw do lodówki na pół godziny. 
  3. Prostokątną formę o wymiarach 36 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Rabarbar umyj i pokrój w kostkę, po czym wymieszaj z 3 łyżkami cukru.  
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni z funkcją termoobiegu. 
  6. Formą wyłóż całym ciastem, wyrównaj nieco ręką i ponakłuwaj je w kilku miejscach widelcem. 
  7. Ciasto wstaw do piekarnika i podpiekaj przez 10-15 minut (aż nieco się przyrumieni). 
  8. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź nieco. 
  9. Białka ubij z cukrem i mąką ziemniaczaną na sztywno (dzięki mące beza będzie bardziej chrupiąca więc nie pomijaj tego składnika). 
  10. Na ciasto wyłóż rabarbar a następnie ubite białka. Delikatnie wyrównaj łyżką. 
  11. Piecz przez 40 minut następnie studź w piekarniku. 


Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką Przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką Przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką Przepis