KRUCHE ROGALIKI Z BORÓWKAMI Kruche rogaliki z borówkami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.41)91 Beata@MilionSmaków W sezonie letnim lubię kombinować i tworzyć różnego rodzaju wariacje ciast kruchych z owocami, których wtedy mamy pod dostatkiem. Tym razem postawiłam na rogaliki w połączeniu z borówkami. Kruchutkie ciasto wspaniale komponuje się z tymi owocami, a ich lekką kwaskowatość po upieczeniu można zniwelować polewą z lukru (chociaż dla mnie były przepyszne nawet bez jego dodatku). Czas podany w przepisie nie obejmuje okresu chłodzenia ciasta w lodówce. SKŁADNIKI 450 g mąki pszennej250 g masła2 szt. żółtek50 g cukru pudru80 g śmietany 18%170 g borówek amerykańskich (około) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 379 19% Bialko 5,1g 3,4% Weglow... 38,6g 19,3% Tluszcze 23,1g 38,4% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Masło z mąką i cukrem posiekać nożem, dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto.Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.Borówki dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.Po schłodzeniu podzielić ciasto na 5 części.Biorąc po jednej rozwałkowywać dosyć cienko na kształt koła. Można podsypać ciasto mąką jeśli się klei. Rozwałkowane ciasto podzielić na 8 trójkątów i na każdym ułożyć po 2-3 borówki. Trójkąty zwinąć w rulonik zaczynając od szerszego końca i uformować rogaliki, które należy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Rogaliki piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni w pozycji termoobieg około 20-25 minut.Po wystudzeniu rogaliki można polukrować.Z podanej ilości składników wychodzi około 35-40 sztuk rogalików, w zależności od wielkości jaką preferujemy.