KRUCHE ROGALIKI Z BORÓWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.41)
W sezonie letnim lubię kombinować i tworzyć różnego rodzaju wariacje ciast kruchych z owocami, których wtedy mamy pod dostatkiem. Tym razem postawiłam na rogaliki w połączeniu z borówkami. Kruchutkie ciasto wspaniale komponuje się z tymi owocami, a ich lekką kwaskowatość po upieczeniu można zniwelować polewą z lukru (chociaż dla mnie były przepyszne nawet bez jego dodatku).
Czas podany w przepisie nie obejmuje okresu chłodzenia ciasta w lodówce.


SKŁADNIKI

450 g mąki pszennej

250 g masła

2 szt. żółtek

50 g cukru pudru

80 g śmietany 18%

170 g borówek amerykańskich (około)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
379
19%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
38,6g
19,3%
Tluszcze
23,1g
38,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło z mąką i cukrem posiekać nożem, dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
  2. Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.
  3. Borówki dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  4. Po schłodzeniu podzielić ciasto na 5 części.
  5. Biorąc po jednej rozwałkowywać dosyć cienko na kształt koła. Można podsypać ciasto mąką jeśli się klei. Rozwałkowane ciasto podzielić na 8 trójkątów i na każdym ułożyć po 2-3 borówki. Trójkąty zwinąć w rulonik zaczynając od szerszego końca i uformować rogaliki, które należy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  6. Rogaliki piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni w pozycji termoobieg około 20-25 minut.
  7. Po wystudzeniu rogaliki można polukrować.Z podanej ilości składników wychodzi około 35-40 sztuk rogalików, w zależności od wielkości jaką preferujemy.


Kruche rogaliki z borówkami Przepis

Kruche rogaliki z borówkami Przepis

Kruche rogaliki z borówkami Przepis