KRUCHE Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Wykorzystując ostatki malin znajdujących się w ogrodzie upiekłam ciasto robiące furorę na blogu mojewypieki.com. Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką naprawdę zniewala smakiem i znika z talerzy w tempie ekspresowym. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej, ale ja zamroziłam ciasto dwie godziny przed właściwym wykonaniem i też było pyszne.
Czas przygotowania podany w przepisie podany jest od wyłożenia ciasta z zamrażarki.
Przepis pochodzi ze wspomnianego wyżej bloga.


SKŁADNIKI

Ciasto

2½ szklanki mąki pszennej

250 g masła (zimnego)

5 szt. żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

Nadzienie

5 szt. białek jajek

1 szklanka białego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku (bez cukru)

pół szklanki oleju roślinnego

500 g malin

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
324
16,2%
Bialko
4,1g
2,7%
Weglow...
33g
16,5%
Tluszcze
19,7g
32,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Ciasto podzielić na dwie części ( ok. 60% i 40% ), każdą zawinąć w folię i zamrozić. Można to zrobić dzień wcześniej.
  2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta ( 60% ), wyrównać i piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut.
  3. Po wystudzeniu spodu ubić białka na sztywno.
  4. Cały czas ubijając na najwyższych obrotach powoli wsypywać po łyżce cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy.
  5. Dalej powoli wlać olej miksując do połączenia.
  6. Na zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę i wyrównać.
  7. Układać gęsto maliny ( otworkami do góry ).
  8. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta i piec w temperaturze 180 stopni w pozycji termoobieg około 35 minut.


Kruche z malinami i lekką budyniową pianką Przepis

Kruche z malinami i lekką budyniową pianką Przepis

Kruche z malinami i lekką budyniową pianką Przepis