KRUCHY ZRAZ WOŁOWY Kruchy zraz wołowy KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Kuchnia rosyjska CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.33)3 Michał@MilionSmaków To doskonały przepis na zraz mojej cioci Kamili. Robi go od kiedy pamiętam (na różne wydarzenia rodzinne i nie tylko) i zawsze wychodzi tak samo pyszny. Kruche mięso, które nie traci wilgotności podczas przygotowania, charakterystyczny posmak boczku i ogórka kiszonego sprawia, że tego dania nie da się pomylić z żadnym innym. Wymaga trochę pracy, ale efekt zdecydowanie wart jest tego poświęcenia. SKŁADNIKI 400 g ligawy wołowej4 łyżki musztardy francuskiej1 ogórek kiszony (duży)50 g wędzonego boczkupół cebuli2 łyżki vegety natur2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Pokrój ligawę na plastry o wadze około 100 g i dobrze ją rozbijWłóż do zamrażarki na nocWyjmij rano i zostaw w lodówce do rozmrożenia (na kilka godzin)Każdy plaster ligawy posmaruj musztardąPokrój ogórek i cebulę na dość duże kawałkiNa środku każdego zraza połóż boczek, ogórek i cebulęZawiń zrazy tak, żeby podczas smażenia nie wyciekło nadzienie (np składając mięso do środka i wsadzając końce do środka zraza) Zwiąż je bawełnianą nitką lub zepnij wykałaczkamiRozgrzej na patelni masłoSmaż zrazy po 2 minuty z każdej strony aż się przyrumieniąZalej je wodą, tak żeby było jej około 3 mm od dna i przykryj pokrywkąDuś około godziny aż mięso zacznie mięknąć (da się w nie wbić widelec)Rozpuść vegetę w szklance wody i dolej do zrazówDuś, aż zrazy zrobią się całkiem miękkie (będą się delikatnie rozpadać przy naciskaniu widelcem) - około godzinę