KRUCHY ZRAZ WOŁOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
To doskonały przepis na zraz mojej cioci Kamili. Robi go od kiedy pamiętam (na różne wydarzenia rodzinne i nie tylko) i zawsze wychodzi tak samo pyszny.
Kruche mięso, które nie traci wilgotności podczas przygotowania, charakterystyczny posmak boczku i ogórka kiszonego sprawia, że tego dania nie da się pomylić z żadnym innym.
Wymaga trochę pracy, ale efekt zdecydowanie wart jest tego poświęcenia.


SKŁADNIKI

400 g ligawy wołowej

4 łyżki musztardy francuskiej

ogórek kiszony (duży)

50 g wędzonego boczku

pół cebuli

2 łyżki vegety natur

2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój ligawę na plastry o wadze około 100 g i dobrze ją rozbij
  2. Włóż do zamrażarki na noc
  3. Wyjmij rano i zostaw w lodówce do rozmrożenia (na kilka godzin)
  4. Każdy plaster ligawy posmaruj musztardą
  5. Pokrój ogórek i cebulę na dość duże kawałki
  6. Na środku każdego zraza połóż boczek, ogórek i cebulę
  7. Zawiń zrazy tak, żeby podczas smażenia nie wyciekło nadzienie (np składając mięso do środka i wsadzając końce do środka zraza) 
  8. Zwiąż je bawełnianą nitką lub zepnij wykałaczkami
  9. Rozgrzej na patelni masło
  10. Smaż zrazy po 2 minuty z każdej strony aż się przyrumienią
  11. Zalej je wodą, tak żeby było jej około 3 mm od dna i przykryj pokrywką
  12. Duś około godziny aż mięso zacznie mięknąć (da się w nie wbić widelec)
  13. Rozpuść vegetę w szklance wody i dolej do zrazów
  14. Duś, aż zrazy zrobią się całkiem miękkie (będą się delikatnie rozpadać przy naciskaniu widelcem) - około godzinę


Kruchy zraz wołowy Przepis

Kruchy zraz wołowy Przepis