KRUSZON Z TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 2.79)
Klasyczny kruszon w wersji sezonowej-truskawkowej. Kruche ciasto, truskawki i beza tworzą tu wyśmienite połączenie. Pomimo tego, że owoce podczas pieczenia robią się wodniste i ciasto nie wyrasta jak w oryginalnym kruszonie, idealnie sprawdzi się w letnie popołudnie tworząc domową słodką przekąskę.


SKŁADNIKI

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej

250 g masła

3 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mąki orkiszowej

5 szt. żółtek

Beza

5 szt. białek jajek

¾ szklanki cukru trzcinowego

Nadzienie

3 łyżeczki kakao ciemnego

8 łyżek migdałów (zmielonych)

500 g truskawek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
295
14,8%
Bialko
5,9g
4%
Weglow...
29,5g
14,8%
Tluszcze
17g
28,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Blachę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na pół.
  3. Jedną połowę wyłożyć na blachę, a drugą podzielić jeszcze raz na pół. Jedną ćwiartkę połączyć z kakao i włożyć na chwilę do lodówki wraz z drugą ćwiartką.
  4. Ciasto wyłożone na blaszce posypać połową zmielonych migdałów i poukładać umyte i osuszone truskawki
  5. Owoce przykryć resztą zmielonych migdałów, po czym zetrzeć na tarce kakaowe ciasto z lodówki.
  6. Białka ubić na pianę i powoli dodawać cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna, po czym wyłożyć na potarte kakaowe ciasto.
  7. Na wierzchu potrzeć pozostałe w lodówce ciasto tworząc kruszonkę.
  8. Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg przez 50-60 minut.


Kruszon z truskawkami Przepis

Kruszon z truskawkami Przepis