KRUSZON Z WIŚNIAMI Kruszon z wiśniami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.05)1179 Beata@MilionSmaków Kruche ciasto z wiśniami pod bezową pierzynką sprawdzi się wspaniale na każdą okazję, a w szczególności w weekendowe popołudnie, kiedy chcemy przygotować coś smacznego dla najbliższych. Ten prosty w wykonaniu przepis, bardzo często wykonywany w mojej rodzinie, na pewno Was nie zawiedzie. SKŁADNIKI Ciasto3 szklanki mąki pszennej250 g masła5 szt. żółtek3 łyżki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie3 łyżeczki kakao ciemnego600 g wiśni (odsączonych)bułka tartaBeza5 szt. białek jajek¾ szklanki białego cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 273 13,7% Bialko 4,6g 3,1% Weglow... 32,6g 16,3% Tluszcze 14,1g 23,4% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Blachę o wymiarach około 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół.Jedną połowę wyłożyć na blachę, a drugą przedzielić jeszcze raz na pół. Jedną ćwiartkę połączyć z kakao i włożyć na chwilę do lodówki, a drugą umieścić w zamrażarce.Ciasto wyłożone na blaszce posypać lekko bułką tartą i poukładać wiśnie.Ponownie posypać bułką i zetrzeć na tarce kakaowe ciasto z lodówki.Białka ubić na pianę i powoli dodawać cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna, po czym wyłożyć na potarte kakaowe ciasto.Na wierzch potrzeć na tarce ciasto z zamrażarki.Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg około 50-60 minut (obserwować aby beza za bardzo się nie przypiekła).