KRUSZON Z WIŚNIAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.05)
Kruche ciasto z wiśniami pod bezową pierzynką sprawdzi się wspaniale na każdą okazję, a w szczególności w weekendowe popołudnie, kiedy chcemy przygotować coś smacznego dla najbliższych.
Ten prosty w wykonaniu przepis, bardzo często wykonywany w mojej rodzinie, na pewno Was nie zawiedzie.


SKŁADNIKI

Ciasto

3 szklanki mąki pszennej

250 g masła

5 szt. żółtek

3 łyżki białego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

3 łyżeczki kakao ciemnego

600 g wiśni (odsączonych)

bułka tarta

Beza

5 szt. białek jajek

¾ szklanki białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
273
13,7%
Bialko
4,6g
3,1%
Weglow...
32,6g
16,3%
Tluszcze
14,1g
23,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Blachę o wymiarach około 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół.
  3. Jedną połowę wyłożyć na blachę, a drugą przedzielić jeszcze raz na pół. Jedną ćwiartkę połączyć z kakao i włożyć na chwilę do lodówki, a drugą umieścić w zamrażarce.
  4. Ciasto wyłożone na blaszce posypać lekko bułką tartą i poukładać wiśnie.
  5. Ponownie posypać bułką i zetrzeć na tarce kakaowe ciasto z lodówki.
  6. Białka ubić na pianę i powoli dodawać cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna, po czym wyłożyć na potarte kakaowe ciasto.
  7. Na wierzch potrzeć na tarce ciasto z zamrażarki.
  8. Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg około 50-60 minut (obserwować aby beza za bardzo się nie przypiekła).


Kruszon z wiśniami Przepis

Kruszon z wiśniami Przepis