KURCZAK KENTUCKY Kurczak Kentucky KATEGORIE Obiady Mięsne CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.46)50 Kasia@MilionSmaków Danie w amerykańskim stylu - mięsne, panierowane i chrupiące. U mnie nieco odchudzone bo w większości pieczone zamiast smażenia w głębokim tłuszczu. Udka panieruję, chwilę podsmażam, odsączam z tłuszczu i piekę. Są przepyszne - idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz - a to wszystko przy niewielkim nakładzie pracy. Zapomnijcie o kubełkach z popularnej sieci gastronomicznej ;) Ta wersja jest pyszniejsza i co ważne - zdrowsza, bo domowa. SKŁADNIKI 500 g udek z kurczakasólpapryka ostra mielona2 łyżki skórki cytrynowej (z połowy cytryny)5 łyżek mąki pszennej2 łyżki bułki tartejzioła prowansalskie300 ml maślanki1 jajkoolej rzepakowy (do smażenia) PRZYGOTOWANIE Udka kurczaka obtocz w soli, sproszkowanej papryce i skórce startej z połowy cytryny. Odstaw na pół godziny. W głębokim talerzu wymieszaj mąkę, bułkę tartą, zioła prowansalskie i szczyptę soli. W drugim głębokim talerzu wymieszaj maślankę z rozkłóconym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni w termoobiegu. Każde udko zanurz najpierw w talerzu z maślanką a następnie w panierce. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakoway. Mięso podsmażaj po kilka minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i ręcznikami papierowymi odsącz nadmiar tłuszczu. Udka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z ulubioną surówką.