KURCZAK KENTUCKY
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.51)
Danie w amerykańskim stylu - mięsne, panierowane i chrupiące. U mnie nieco odchudzone bo w większości pieczone zamiast smażenia w głębokim tłuszczu. Udka panieruję, chwilę podsmażam, odsączam z tłuszczu i piekę. Są przepyszne - idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz - a to wszystko przy niewielkim nakładzie pracy. Zapomnijcie o kubełkach z popularnej sieci gastronomicznej ;) Ta wersja jest pyszniejsza i co ważne - zdrowsza, bo domowa.


SKŁADNIKI

500 g udek z kurczaka

sól

papryka ostra mielona

2 łyżki skórki cytrynowej (z połowy cytryny)

5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki bułki tartej

zioła prowansalskie

300 ml maślanki

jajko

olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Udka kurczaka obtocz w soli, sproszkowanej papryce i skórce startej z połowy cytryny. Odstaw na pół godziny.
  2. W głębokim talerzu wymieszaj mąkę, bułkę tartą, zioła prowansalskie i szczyptę soli
  3. W drugim głębokim talerzu wymieszaj maślankę z rozkłóconym jajkiem
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni w termoobiegu. 
  5. Każde udko zanurz najpierw w talerzu z maślanką a następnie w panierce. 
  6. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakoway. Mięso podsmażaj po kilka minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i ręcznikami papierowymi odsącz nadmiar tłuszczu.
  7. Udka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut. 
  8. Podawaj od razu po wyjęciu z ulubioną surówką. 


Kurczak Kentucky Przepis

Kurczak Kentucky Przepis