KURCZAK PANIEROWANY A'LA KFC
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.36)
Coś dla miłośników klasycznych smaków - pierś z kurczaka panierowana w baaardzo chrupiącej panierce usmażona na złoto. Proste, nie wymagające finezji i fantastyczne w smaku.
Można podawać na wiele różnych sposobów - z puree ziemniaczanym i brokułami jak tutaj lub pokrojone w niewielkie podłużne kawałki podawane z sosami do maczania (niezawodna opcja na niewielką domówkę). Świetnie smakuje też na zimno np. w kanapce.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

1 szklanka płatków kukurydzianych (zwykłe cornflakes)

pół szklanki bułki tartej

3 łyżki przyprawy do kurczaka

1 szklanka mleka 2%

pół szklanki mąki pszennej

jajko

brokuł (może być mrożony)

4 szt. ziemniaków

2 łyżki masła

3 łyżki koperku (najlepiej świeży)

szczypta soli

olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z kurczaka kroimy na nieduże, płaskie filety lub dość szerokie paski i doprawiamy przyprawą do kurczaka.
  2. W miseczce mieszamy bułkę tartą z rozgniecionymi płatkami kukurydzianymi (ja rozgniatam ręką w foliowym woreczku). Dodać trochę przyprawy do kurczaka.
  3. W drugiej miseczce przygotowujemy ciasto z mleka, mąki i jajka mieszając widelcem. Dosypywać mąki aż ciasto będzie gęste. Doprawić szczyptą soli i przyprawą do kurczaka.
  4. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
  5. Ugotować brokuły w lekko osolonej wodzie.
  6. Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy.
  7. Kawałki kurczaka maczać w cieście a następnie dokładnie obtaczać w panierce.
  8. Smażyć na złoto. 
  9. Gdy ziemniaki będą już miękkie odlać wodę z garnka, dodać masło i dusić widelcem na puree. Dodać drobno pokrojony koperek.


Kurczak panierowany a'la KFC Przepis

Kurczak panierowany a'la KFC Przepis