KURCZAK TIKKA MASALA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Kuchnia indyjska pociąga mnie wspaniałymi aromatami, kolorowymi daniami i różnorodnością smaków. Lubię jadać w dobrych, indyjskich restauracjach i od czasu do czasu przygotować coś z tego klimatu w swojej kuchni.
Przepis na kurczaka Tikka Masala znalazłam w książce Jamiego Olivera. Od razu spodobała mi się wielorakość wykorzystywanych składników oraz ciekawe ich połączenia. Przepis zmodyfikowałam dostosowując go do posiadanych składników oraz swoich preferencji.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

5 łyżeczek sosu Tikka Masala (ja wykorzystałam pastę Curry Tikka firmy Patak's)

pół cytryny

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki orzechów nerkowca

50 g świeżego szpinaku

125 g ugotowanej zielonej soczewicy (lub z puszki)

pół świeżego ogórka szklarniowego

pół marchewek (dużej)

4 szt. pieczarek (duże)

2 szt. cebuli

pół pomidorów

1 łyżka czerwonego octu winnego

20 g sera feta

¼ szt. bagietki pszennej

oliwa z oliwek (do smażenia)

kolendra - nasiona (świeża)

sól

pieprz czarny mielony

pół łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
124
6,2%
Bialko
6,8g
4,5%
Weglow...
10,5g
5,3%
Tluszcze
6,1g
10,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie filety, oprósz solą i pieprzem i obtocz w 4 łyżeczkach sosu Tikka Masala
  2. Zblenduj na gładki sos pęczek świeżej kolendry, sok wyciśnięty z połówki cytryny, jogurt naturalny, drobno posiekane orzechy nerkowca, 1 łyżeczkę sosu Tikka Masala i kurkumę
  3. Liście szpinaku umyj i odcedź. 
  4. Ogórek i marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski obieraczką do warzyw. 
  5. Na patelni podsmaż trochę oliwy, pokrojone w plasterki cebule i kmin. Dodaj soczewicę, pokrojony drobno pomidor, czerwony ocet winny, szczyptę soli i pieprzu i podsmażaj kilka minut. 
  6. Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż kurczaka - po 3-4 minuty z każdej strony. 
  7. Następnie na tej samej patelni ułóż plasterki pieczarek i kawałki bagietki i grilluj przez chwilę. 
  8. Na dwóch talerzach ułóż szpinak, następnie soczewicę, ogórka, marchewkę i pokrojonego w paski kurczaka
  9. Danie posyp pokruszoną fetą i kawałkami kolendry, polej sosem cytrynowym. 
  10. Podawaj ze zgrillowanymi kawałkami bagietki.


Kurczak Tikka Masala Przepis

Kurczak Tikka Masala Przepis