KURCZAK W POMARAŃCZACH Z FENKUŁEM Kurczak w pomarańczach z fenkułem KATEGORIE Obiady Mięsne Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.88)4 Kasia@MilionSmaków Prosty przepis na bardzo aromatycznego kurczaka. Do jego przygotowania ja wykorzystałam udka, ale równie dobrze mogą być to piersi lub nawet cały kurczak - trzeba tylko odpowiednio dostosować czas pieczenia. Danie przyjemnie pachnie cytrusami a przy jedzeniu dodatkowo napotkacie lekko anyżowy posmak fenkułu. SKŁADNIKI 2 szt. udek z kurczaka1 fenkuł (koper włoski)50 ml oliwy z oliwek1 pomarańcza2 łyżeczki ziaren gorczycyszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 134 6,7% Bialko 7,9g 5,3% Weglow... 5,3g 2,6% Tluszcze 9,1g 15,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 808 40,4% Bialko 47,8g 31,9% Weglow... 31,9g 16% Tluszcze 55,3g 92,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Fenkuł pokrój na ćwiartki, odetnij nać. Każdą ćwiartkę przetnij wzdłuż na 3 części. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, skórkę i sok z pomarańczy, ziarna gorczycy i sól. Udka kurczaka oraz fenkuł zalej przygotowaną marynatą, dokładnie wetrzyj i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przed podaniem rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Mięso i warzywa przełóż do naczynia do zapiekania, skrop odrobiną oliwy. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. W tym czasie mięso powinno się mocno zarumienić i zmięknąć (przed wyjęciem włóż w mięso wykałaczkę i sprawdź czy jest miękkie). Podawaj posypane nacią fenkuła.