KURCZAK W POMARAŃCZACH Z FENKUŁEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Prosty przepis na bardzo aromatycznego kurczaka. Do jego przygotowania ja wykorzystałam udka, ale równie dobrze mogą być to piersi lub nawet cały kurczak - trzeba tylko odpowiednio dostosować czas pieczenia.
Danie przyjemnie pachnie cytrusami a przy jedzeniu dodatkowo napotkacie lekko anyżowy posmak fenkułu.


SKŁADNIKI

2 szt. udek z kurczaka

fenkuł (koper włoski)

50 ml oliwy z oliwek

pomarańcza

2 łyżeczki ziaren gorczycy

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
134
6,7%
Bialko
7,9g
5,3%
Weglow...
5,3g
2,6%
Tluszcze
9,1g
15,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Fenkuł pokrój na ćwiartki, odetnij nać. Każdą ćwiartkę przetnij wzdłuż na 3 części. 
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, skórkę i sok z pomarańczy, ziarna gorczycy i sól
  3. Udka kurczaka oraz fenkuł zalej przygotowaną marynatą, dokładnie wetrzyj i odstaw na noc do lodówki. 
  4. Następnego dnia przed podaniem rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. 
  5. Mięso i warzywa przełóż do naczynia do zapiekania, skrop odrobiną oliwy
  6. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. W tym czasie mięso powinno się mocno zarumienić i zmięknąć (przed wyjęciem włóż w mięso wykałaczkę i sprawdź czy jest miękkie). 
  7. Podawaj posypane nacią fenkuła.


Kurczak w pomarańczach z fenkułem Przepis