KURCZAK W SOSIE PIECZARKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.74)
Od czasu do czasu mam ochotę na klasyczny trójskładnikowy obiad - kawał mięsa, ziemniaki i surówka. Wbrew pozorom taki obiad można przygotować bardzo szybko. Pierś kurczaka to dla mnie zawsze dobry wybór ale lubię urozmaicić ją jakimś sosem. Tym razem chodziły mi po głowie pieczarki. Mięso krótko obsmażyłam, a następnie dusiłam w sosie. Szybko, łatwo i smacznie.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka (pojedyncze)

6 szt. pieczarek (dość dużych)

¾ szklanki bulionu warzywnego

125 ml śmietany 18%

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka mąki pszennej

sól

pieprz czarny mielony

oregano suszone

czosnek mielony

papryka słodka mielona

rozmaryn świeży

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
175
8,7%
Bialko
7,7g
5,1%
Weglow...
7,8g
3,9%
Tluszcze
12,5g
20,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi kurczaka umyj, oczyść z błonek i przekrój na cienkie filety. 
  2. Mięso dopraw solą, pieprzem, oregano i granolowanym czosnkiem. Dodaj łyżkę oleju rzepakowego, dokładnie natrzyj mięso i odstaw na 15 minut do zamarynowania. 
  3. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki. 
  4. Po tym czasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, ułóż kurczaka i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. 
  5. Dodaj pieczarki i podsmażaj przez ok. minutę. 
  6. Wlej bulion i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 6 minut przewracając mięso od czasu do czasu. 
  7. Śmietanę dokładnie wymieszaj z kilkoma łyżkami sosu (żeby się nie zwarzyła). Tak przygotowaną mieszankę wlej do patelni z mięsem i dokładnie wymieszaj. 
  8. Duś bez przykrycia ok. 6 minut, przewracając od czasu do czasu. 
  9. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką i świeżym rozmarynem
  10. Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodaj trochę mąki (przez sitko), dokładnie wymieszaj i zagotuj. 


Kurczak w sosie pieczarkowym Przepis

Kurczak w sosie pieczarkowym Przepis