KURCZAK W SOSIE SEROWO-SZPINAKOWYM


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.29)
Też cieknie Wam ślinka na myśl o kremowym, serowym sosie? Ja od czasu do czasu ulegam pokusie i przygotowuję danie na bazie takiego sosu, rozgrzeszając się jednocześnie dodaniem jakiegoś zdrowego składnika :) Tutaj tę funkcję pełni szpinak.
Taki sos jest idealnym dodatkiem do pieczonej piersi kurczaka. W międzyczasie ugotujcie kaszę jaglaną i obiad gotowy.


SKŁADNIKI

600 g piersi z kurczaka (dość duża podwójna pierś)

4 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz czarny mielony

4 łyżeczki masła klarowanego

2 ząbki czosnku świeżego

160 g świeżego szpinaku

160 g sera topionego

200 g śmietany 18%

4 łyżki śmietany kremówki 36% (lub 30%)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

8 szt. pomidorów suszonych

gałka muszkatołowa mielona

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
242
12,1%
Bialko
9,2g
6,2%
Weglow...
11g
5,5%
Tluszcze
18,3g
30,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni z termoobiegiem. 
  2. Piersi kurczaka umyj i przekrój każdą wzdłuż tak aby w sumie otrzymać 4 kawałki. 
  3. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty: oliwę z oliwek, mieloną słodką paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Mięso dokładnie natrzyj marynatą, ułóż w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. 
  5. Szpinek umyj i osusz. 
  6. Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez 1 minutę. 
  7. Na patelnię wrzuć szpinak i smaż przez chwilę, aż zwiędnie. 
  8. Dodaj ser topiony i obie śmietany. Dopraw solą i pieprzem i mieszaj aż ser topiony się rozpuści. 
  9. Dosyp mąkę (przez sitko!), dokładnie wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia. 
  10. Dodaj pokrojone w kawałki suszone pomidory i dopraw gałką muszkatołową
  11. Przełóż upieczone mięso do sosu i podrzej przed podaniem (lub polej sosem mięso w naczyniu do zapiekania i podgrzej w piekarniku). 


Kurczak w sosie serowo-szpinakowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ