KURCZAK W SOSIE TERIYAKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.04)
Bardzo szybki przepis na niezawodne danie. Znudził Wam się tradycyjny kurczak? Poeksperymentujcie z sosami bo dobry sos potrafi podkręcić smak każdego prostego dania.


SKŁADNIKI

300 g pieczonej piersi z kurczaka (dość duża pojedyncza pierś)

Marynata

2 łyżeczki oliwy z oliwek

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

pół łyżki soku z cytryny

sól

pieprz czarny mielony

Sos

2 łyżki oleju roślinnego

6 łyżek jasnego sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżki syropu klonowego

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżeczki świeżego imbiru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal

Bialko
21g
14%
Weglow...
4,5g
2,3%
Tluszcze
9,2g
15,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni z termoobiegiem. 
  2. Piersi kurczaka umyj i przekrój wzdłuż tak aby w sumie otrzymać 2 kawałki. 
  3. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty: oliwę z oliwek, mieloną słodką paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Mięso dokładnie natrzyj marynatą, ułóż w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. 
  5. W czasie pieczenia przygotuj sos: na patelnię wlej olej roślinny, sos sojowy jasny, ocet ryżowy i syrop klonowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Wymieszaj i zagotuj. 
  6. Przełóż upieczone mięso do sosu i gotuj przez ok. 5 minut przewracając mięso w połowie czasu gotowania. 


Kurczak w sosie teriyaki Przepis