KURCZAK Z KUKURYDZĄ PO AZJATYCKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Kurczak w nowej odsłonie? Kuchnia azjatycka dostarcza tu wiele inspiracji - od prostych pomysłów po wyrafinowane cuda. Dziś przepis z cyklu prostych ale na finezyjne pewnie też wkrótce się skuszę :) Pierś kurczaka, kukurydza, zielony ogórek i imbir - szybko, zdrowo i ciekawie.


SKŁADNIKI

300 g piersi z kurczaka

100 g kukurydzy konserwowej (z puszki)

pół świeżego ogórka szklarniowego

pół łyżeczki imbiru mielonego

¼ łyżeczki przyprawy 5 smaków

szczypta soli

1 łyżka miodu

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka octu jabłkowego

cebula (dymka)

2 łyżki szczypiorku

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
145
7,2%
Bialko
7,3g
4,9%
Weglow...
13,7g
6,8%
Tluszcze
7g
11,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pierś kurczaka pokrój w podłużne kawałki i dopraw imbirem, przyprawą 5 smaków i solą
  2. Plasterki ogórka delikatnie posól. 
  3. W małej miseczce wymieszaj miód, sos sojowy i ocet jabłkowy
  4. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć kawałki kurczaka i podsmażaj mieszając 2-3 minuty. 
  5. Dodaj drobno posiekaną cebulę dymkę, posiekany szczypiorek i kukurydzę i smaż dalej przez 2 minuty. 
  6. Na koniec dodaj sos miodowy i ogórki i podgrzewaj mieszając przez 1 minutę.
  7. Wyłóż na talerze i od razu podawaj - dodatki są zbędne. 


Kurczak z kukurydzą po azjatycku Przepis

Kurczak z kukurydzą po azjatycku Przepis