KURCZAK ZAPIEKANY W SEROWYM SOSIE Kurczak zapiekany w serowym sosie KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 4.5)1 Kasia@MilionSmaków To klasyczne danie kuchni polskiej przygotujecie w kilka chwil. Jest bardzo wygodne przy większej ilości gości - można przygotować je wcześniej a przed podaniem zapiec i gotowe. Dodatkowy plus to fakt, że mało kto tego nie zje ;) Kremowy sos serowy przygotowałam na bazie sera camembert i śmietany. Ważne, żeby dobrze go mieszać aby nie powstały grudki. Wisienką na torcie są prażone migdały, które dodają tu przyjemnej chrupkości. SKŁADNIKI 6 szt. piersi z kurczaka2 opakowania sera camembert1 łyżeczka bulionu warzywnego (suchego)1 łyżka przyprawy do kurczakapół szklanki śmietany kremówki 36%pół szklanki płatków migdałowych1 łyżka masłaolej roślinny (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 285 14,3% Bialko 14,6g 9,7% Weglow... 12,4g 6,2% Tluszcze 19,7g 32,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 800 40% Bialko 40,8g 27,2% Weglow... 34,7g 17,3% Tluszcze 55,1g 91,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Filety z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze części i obtocz w przyprawie do kurczaka. Mięso podsmaż na oleju roślonnym. Gdy się lekko zrumienią podlej 2 łyżkami wody i duś aż zmiękną. Płatki migdałów upraż na złoto na suchej patelni, następnie przełóż na talerzyk. W rondelku rozpuść masło, dodaj posiekany ser camembert, łyżeczkę suchego bulionu. Rozpuść na niewielkim ogniu. Dolej śmietanę i podgrzewaj cały czas mieszając małą trzepaczką żeby uzyskać kremową konsystencję. Przed podaniem rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Mięso przełóż do naczynia do zapiekania i zalej sosem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut. Posyp płatkami migdałów i podawaj.