KURCZAK ZAPIEKANY W SEROWYM SOSIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
To klasyczne danie kuchni polskiej przygotujecie w kilka chwil. Jest bardzo wygodne przy większej ilości gości - można przygotować je wcześniej a przed podaniem zapiec i gotowe. Dodatkowy plus to fakt, że mało kto tego nie zje ;)
Kremowy sos serowy przygotowałam na bazie sera camembert i śmietany. Ważne, żeby dobrze go mieszać aby nie powstały grudki. Wisienką na torcie są prażone migdały, które dodają tu przyjemnej chrupkości.


SKŁADNIKI

6 szt. piersi z kurczaka

2 opakowania sera camembert

1 łyżeczka bulionu warzywnego (suchego)

1 łyżka przyprawy do kurczaka

pół szklanki śmietany kremówki 36%

pół szklanki płatków migdałowych

1 łyżka masła

olej roślinny (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
285
14,3%
Bialko
14,6g
9,7%
Weglow...
12,4g
6,2%
Tluszcze
19,7g
32,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Filety z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze części i obtocz w przyprawie do kurczaka. 
  2. Mięso podsmaż na oleju roślonnym. Gdy się lekko zrumienią podlej 2 łyżkami wody  i duś aż zmiękną. 
  3. Płatki migdałów upraż na złoto na suchej patelni, następnie przełóż na talerzyk. 
  4. W rondelku rozpuść masło, dodaj posiekany ser camembert, łyżeczkę suchego bulionu. Rozpuść na niewielkim ogniu. 
  5. Dolej śmietanę i podgrzewaj cały czas mieszając małą trzepaczką żeby uzyskać kremową konsystencję. 
  6. Przed podaniem rozgrzej piekarnik do 150 stopni. 
  7. Mięso przełóż do naczynia do zapiekania i zalej sosem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut. 
  8. Posyp płatkami migdałów i podawaj. 


Kurczak zapiekany w serowym sosie Przepis

Kurczak zapiekany w serowym sosie Przepis