KWIATY BZU LILAK W CIEŚCIE Kwiaty bzu lilak w cieście KATEGORIE Słodkości Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.55)10 Michał@MilionSmaków Wszyscy wiemy o tym, że wiele z polskich kwiatów jest jadalnych. Mimo to dość rzadko pojawiają się w naszej kuchni. Szkoda, bo można z nich skomponować dania, które mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Ostatnio w restauracjach można coraz częściej spotkać kwiaty bzu w cieście. Jeśli chcecie spróbować zrobić je sami w domu to przepis jest naprawdę prosty. Pamiętajcie, że lepiej zbierać kwiaty bzu z daleka od drogi mocno uczęszczanej przez samochody ;) SKŁADNIKI 4 szt. kwiatostanów bzu lilak75 g mąki pszennej1 jajkopół szklanki mleka 2%1 łyżka oleju rzepakowegocukier puder (do posypania) PRZYGOTOWANIE Wbij do miski jajkoDodaj mąkę, mleko i olejWymieszaj na jednolitą masę widelcemRozgrzej patelnię (nie potrzeba na niej tłuszczu)Maczaj kwiaty w cieście i kładź na patelniSmaż około 4 minut z każdej strony (trzeba delikatnie odwracać)Podawaj posypane cukrem pudrem