KWIATY BZU LILAK W CIEŚCIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Wszyscy wiemy o tym, że wiele z polskich kwiatów jest jadalnych. Mimo to dość rzadko pojawiają się w naszej kuchni. Szkoda, bo można z nich skomponować dania, które mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak.
Ostatnio w restauracjach można coraz częściej spotkać kwiaty bzu w cieście. Jeśli chcecie spróbować zrobić je sami w domu to przepis jest naprawdę prosty.
Pamiętajcie, że lepiej zbierać kwiaty bzu z daleka od drogi mocno uczęszczanej przez samochody ;)


SKŁADNIKI

4 szt. kwiatostanów bzu lilak

75 g mąki pszennej

jajko

pół szklanki mleka 2%

1 łyżka oleju rzepakowego

cukier puder (do posypania)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wbij do miski jajko
  2. Dodaj mąkę, mleko i olej
  3. Wymieszaj na jednolitą masę widelcem
  4. Rozgrzej patelnię (nie potrzeba na niej tłuszczu)
  5. Maczaj kwiaty w cieście i kładź na patelni
  6. Smaż około 4 minut z każdej strony (trzeba delikatnie odwracać)
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem


Kwiaty bzu lilak w cieście Przepis

Kwiaty bzu lilak w cieście Przepis

DODAJ KOMENTARZ