KWITNĄCY CHLEB Kwitnący chleb KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Kolacje Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Kwitnący chleb - szybkie wiosenne i letnie danie. Nieco trudne do zrobienia i wymagające sporo uwagi ale jego smak i zjawiskowy wygląd z pewnością wynagrodzą wszystkie trudności jakie czekają po drodze. Pasuje zarówno na śniadania jak i kolacje, chociaż według mnie najlepiej smakuje w słoneczny poranek póki jest jeszcze gorący ;) Dobrze się sprawdza jako dodatek do innych dań śniadaniowych (jajecznicy, parówek) ale może stanowić również pełnowartościowe śniadanie.Przepis pochodzi z bloga ChangableTable i w oryginale nazywa się Bloomin’ Onion Bread. W mojej wersji nie ma cebuli za to jest sam szczypiorek, który nadaje daniu wiosenny wygląd. SKŁADNIKI 1 chleb (najlepiej okrągły)2 szt. sera mozzarella1 szklanka szczypiorku75 g masłasólpieprz czarny mielonybazylia świeża (można ją zastąpić suszoną) PRZYGOTOWANIE Chleb pokroić w kratkę o bokach około 1 cm bardzo ostrym nożem uniwersalnym lub nożem do chleba. Trzeba bardzo uważać, żeby w trakcie chleb się nie rozpadł oraz żeby nie przeciąć skórki na dole. Najbezpieczniej zostawić między pół a jednym centymetrem niekrojonego chleba od dołuDrobno pokroić mozzarellę i wymieszać z przyprawamiOstrożnie wkładać ser w nacięcia na chlebie co kilka centymetrów umieszczając kawałek masłaPiec na blasze do pieczenia 15 minut w 200 stopniach (termoobieg) aż ser się rozpuści a skórka przyrumieniPo wyjęciu z pieca posypać szczypiorkiemNajlepiej podawać na drewnianej desce do krojenia