KWITNĄCY CHLEB
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kwitnący chleb - szybkie wiosenne i letnie danie. Nieco trudne do zrobienia i wymagające sporo uwagi ale jego smak i zjawiskowy wygląd z pewnością wynagrodzą wszystkie trudności jakie czekają po drodze.
Pasuje zarówno na śniadania jak i kolacje, chociaż według mnie najlepiej smakuje w słoneczny poranek póki jest jeszcze gorący ;)
Dobrze się sprawdza jako dodatek do innych dań śniadaniowych (jajecznicy, parówek) ale może stanowić również pełnowartościowe śniadanie.
Przepis pochodzi z bloga ChangableTable i w oryginale nazywa się Bloomin’ Onion Bread. W mojej wersji nie ma cebuli za to jest sam szczypiorek, który nadaje daniu wiosenny wygląd.


SKŁADNIKI

chleb (najlepiej okrągły)

2 szt. sera mozzarella

1 szklanka szczypiorku

75 g masła

sól

pieprz czarny mielony

bazylia świeża (można ją zastąpić suszoną)

PRZYGOTOWANIE

  1. Chleb pokroić w kratkę o bokach około 1 cm bardzo ostrym nożem uniwersalnym lub nożem do chleba. Trzeba bardzo uważać, żeby w trakcie chleb się nie rozpadł oraz żeby nie przeciąć skórki na dole. Najbezpieczniej zostawić między pół a jednym centymetrem niekrojonego chleba od dołu
  2. Drobno pokroić mozzarellę i wymieszać z przyprawami
  3. Ostrożnie wkładać ser w nacięcia na chlebie co kilka centymetrów umieszczając kawałek masła
  4. Piec na blasze do pieczenia 15 minut w 200 stopniach (termoobieg) aż ser się rozpuści a skórka przyrumieni
  5. Po wyjęciu z pieca posypać szczypiorkiem
  6. Najlepiej podawać na drewnianej desce do krojenia


Kwitnący chleb Przepis

Kwitnący chleb Przepis

Kwitnący chleb Przepis