LANGOSZE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Langosza to tradycyjne danie kuchni węgierskiej choć można to danie spotkać również w Czechach i na Słowacji. Z odpowiednimi dodatkami może być pysznym obiadem albo przekąską między posiłkami.


SKŁADNIKI

250 g ziemniaków

400 g mąki pszennej

20 g drożdży

200 ml mleka 2%

3 łyżki masła

3 łyżki oleju roślinnego

2 łyżeczki białego cukru

2 łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
227
11,4%
Bialko
5,3g
3,5%
Weglow...
35,6g
17,8%
Tluszcze
6,9g
11,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozpuścić masło w mleku (najlepiej podgrzać mleko, tak żeby masło łatwo się rozpuściło). Ostudzić płyn do temperatury pokojowej
  2. Ugotować i zmielić ziemniaki, powinny mieć konsystencję puree. (przecisnąć przez prasę do ziemniaków lub użyć maszynki do mielenia mięsa)
  3. Wymieszać ziemniaki z mąką, mlekiem, masłem, drożdżami, olejem, cukrem i solą. Ugnieść do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na godzinę

    .
  4. Formować placki wielkości dłoni i smażyć na oleju (placki powinny swobodnie pływać). Placek powinien być smażony około 4 minut z każdej strony
  5. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym i startym żółtym serem


Langosze Przepis

Langosze Przepis