LECZO Leczo KATEGORIE Mięsne Kolacje Kuchnia węgierska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Leczo najlepiej smakuje w sezonie letnim przygotowane z świeżej papryki i pomidorów. Z dodatkiem dobrego mięsa tworzy doskonałą kompozycję letnich smaków. U mnie na bazie chorwackiej kiełbasy slavonska i tutejszych podłużnych papryk jednak składniki można z powodzeniem zastąpić polskimi odpowiednikami - kiełbasą polską i zwykłą czerwoną papryką. Bez wahania przygotujcie sobie większą ilość - każdego następnego dnia smakuje lepiej :) SKŁADNIKI 3 szt. czerwonej papryki (koniecznie czerwona)3 szt. pomidorów (duże i dojrzałe)2 szt. cebuli (duże)225 g kiełbasy (np. polska)3 łyżki oliwy z oliwekpół szklanki wody1 łyżeczka czubricy czerwonej PRZYGOTOWANIE W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj przez około 3-4 minuty aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażaj przez około 7 minut. Następnie dodaj pokrojone w dość dużą kostkę papryki. Podlej wodą i duś przez około 10 minut. Dodaj pokrojone w dość dużą kostkę pomidory. Całość duś jeszcze przez około 20 minut aż zmięknie papryka. Leczo dopraw czerwoną czubricą. Jeżeli smak jest mało wyrazisty dopraw jeszcze solą i pieprzem. Podawaj samodzielnie lub z pieczywem.