LECZO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Leczo najlepiej smakuje w sezonie letnim przygotowane z świeżej papryki i pomidorów. Z dodatkiem dobrego mięsa tworzy doskonałą kompozycję letnich smaków. U mnie na bazie chorwackiej kiełbasy slavonska i tutejszych podłużnych papryk jednak składniki można z powodzeniem zastąpić polskimi odpowiednikami - kiełbasą polską i zwykłą czerwoną papryką.
Bez wahania przygotujcie sobie większą ilość - każdego następnego dnia smakuje lepiej :)


SKŁADNIKI

3 szt. czerwonej papryki (koniecznie czerwona)

3 szt. pomidorów (duże i dojrzałe)

2 szt. cebuli (duże)

225 g kiełbasy (np. polska)

3 łyżki oliwy z oliwek

pół szklanki wody

1 łyżeczka czubricy czerwonej

PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę.
  2. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj przez około 3-4 minuty aż się zeszkli.
  3. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażaj przez około 7 minut.
  4. Następnie dodaj pokrojone w dość dużą kostkę papryki. Podlej wodą i duś przez około 10 minut.
  5. Dodaj pokrojone w dość dużą kostkę pomidory. Całość duś jeszcze przez około 20 minut aż zmięknie papryka.
  6. Leczo dopraw czerwoną czubricą. Jeżeli smak jest mało wyrazisty dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  7. Podawaj samodzielnie lub z pieczywem.


Leczo Przepis

Leczo Przepis

Leczo Przepis