LECZO Z CUKINIĄ LIGHT
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Jestem wielką miłośniczką lecza - jest ono dla mnie nieodłączną częścią letniego menu. Uwielbiam ten wyrazisty smak dojrzałych pomidorów i papryk z domieszką mięsa. Dodatkową zaletą jest możliwość przygotowania duuużej porcji na kilka dni. Podgrzewanie ani trochę nie psuje smaku tego pysznego dania - mam wrażenie, że jest dokładnie na odwrót - z każdym dniem smakuje lepiej.
Na blogu znajdziecie już mój przepis na klasyczne leczo, teraz pora na jego lżejszą i bardziej urozmaiconą wersję - z cukinią i gotowaną szynką z indyka zamiast kiełbasy.


SKŁADNIKI

cukinia

papryka Bell czerwona

papryka Bell żółta

2 szt. pomidorów (bardzo dojrzałe)

380 g szynki tradycyjnej (z indyka)

2 szt. cebuli

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
53
2,6%
Bialko
4,5g
3%
Weglow...
3,6g
1,8%
Tluszcze
2,1g
3,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę
  2. Cebule pokrój w piórka, wrzuć do garnka i zeszklij. 
  3. Szynkę pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i smaż ok. 3 minuty.  
  4. Dodaj pokrojone w kawałki cukinię i papryki. Podlej niewielką ilością wody i duś ok. 10 minut. Jeżeli woda wyparuje dodaj jeszcze trochę. 
  5. Dodaj pokrojone w kawałki pomidory i duś aż wszystkie warzywa zmiękną (ok. 20 minut).
  6. Jeżeli chcesz żeby leczo miało bardziej wyrazisty smak, dopraw je pod koniec duszenia świeżo zmielonym pieprzem oraz sproszkowaną słodką papryką. Możesz też w ogóle do nie doprawiać - również będzie smaczne. 
  7. Podawaj z pieczywem lub samodzielnie. 


Leczo z cukinią light Przepis

Leczo z cukinią light Przepis