LECZO Z CUKINIĄ LIGHT Leczo z cukinią light KATEGORIE Obiady Mięsne Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 3.5)5 Kasia@MilionSmaków Jestem wielką miłośniczką lecza - jest ono dla mnie nieodłączną częścią letniego menu. Uwielbiam ten wyrazisty smak dojrzałych pomidorów i papryk z domieszką mięsa. Dodatkową zaletą jest możliwość przygotowania duuużej porcji na kilka dni. Podgrzewanie ani trochę nie psuje smaku tego pysznego dania - mam wrażenie, że jest dokładnie na odwrót - z każdym dniem smakuje lepiej. Na blogu znajdziecie już mój przepis na klasyczne leczo, teraz pora na jego lżejszą i bardziej urozmaiconą wersję - z cukinią i gotowaną szynką z indyka zamiast kiełbasy. SKŁADNIKI 1 cukinia1 papryka Bell czerwona1 papryka Bell żółta2 szt. pomidorów (bardzo dojrzałe)380 g szynki tradycyjnej (z indyka)2 szt. cebulipieprz czarny mielonypapryka słodka mielonaoliwa z oliwek (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 53 2,6% Bialko 4,5g 3% Weglow... 3,6g 1,8% Tluszcze 2,1g 3,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 148 7,4% Bialko 12,8g 8,5% Weglow... 10,1g 5% Tluszcze 6g 10% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebule pokrój w piórka, wrzuć do garnka i zeszklij. Szynkę pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i smaż ok. 3 minuty. Dodaj pokrojone w kawałki cukinię i papryki. Podlej niewielką ilością wody i duś ok. 10 minut. Jeżeli woda wyparuje dodaj jeszcze trochę. Dodaj pokrojone w kawałki pomidory i duś aż wszystkie warzywa zmiękną (ok. 20 minut).Jeżeli chcesz żeby leczo miało bardziej wyrazisty smak, dopraw je pod koniec duszenia świeżo zmielonym pieprzem oraz sproszkowaną słodką papryką. Możesz też w ogóle do nie doprawiać - również będzie smaczne. Podawaj z pieczywem lub samodzielnie.