LECZO Z JARMUŻEM I CUKINIĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.21)
Leczo to jedno z bardziej uniwersalnych dań. Jest odpowiednie zarówno na obiad, przekąskę czy kolację. Także pora roku nie stanowi tu problemu, gdyż możemy łączyć paprykę z różnymi dodatkami w zależności od sezonu. Jesienią dostępna jest duża różnorodność składników, które możemy dodać do dania. Ja postawiłam na jarmuż i cukinię. Warzywa te wspaniale komponują się z papryką, pomidorami i kiełbaską tworząc apetyczną całość.


SKŁADNIKI

2 szt. czerwonej papryki

2 szt. zielonej papryki

pomidor (duży)

2 szt. kiełbasy

pół cukinii

10 liści jarmużu (około)

2 szt. cebuli

1 ząbek czosnku świeżego

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

zioła prowansalskie (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebule oraz czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie.
  2. Kiełbaski pokroić w kostkę, dodać do powyższych składników i podsmażyć. To samo zrobić z papryką. Dusić pod przykryciem kilka minut podlewając niewielką ilością wody jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Na koniec dodać również pokrojonego pomidora oraz cukinię i dusić aż wszystkie warzywa zmiękną.
  4. Pod koniec połączyć wszystko z dobrze umytym i porwanym na mniejsze kawałki jarmużem oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie można także ziołami prowansalskimi lub swoimi ulubionymi przyprawami.


Leczo z jarmużem i cukinią Przepis