LECZO Z JARMUŻEM I CUKINIĄ Leczo z jarmużem i cukinią KATEGORIE Przekąski Obiady Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.21)24 Beata@MilionSmaków Leczo to jedno z bardziej uniwersalnych dań. Jest odpowiednie zarówno na obiad, przekąskę czy kolację. Także pora roku nie stanowi tu problemu, gdyż możemy łączyć paprykę z różnymi dodatkami w zależności od sezonu. Jesienią dostępna jest duża różnorodność składników, które możemy dodać do dania. Ja postawiłam na jarmuż i cukinię. Warzywa te wspaniale komponują się z papryką, pomidorami i kiełbaską tworząc apetyczną całość. SKŁADNIKI 2 szt. czerwonej papryki2 szt. zielonej papryki1 pomidor (duży)2 szt. kiełbasypół cukinii10 liści jarmużu (około)2 szt. cebuli1 ząbek czosnku świeżego3 łyżki oliwy z oliweksólpieprz czarny mielonyzioła prowansalskie (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Cebule oraz czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie.Kiełbaski pokroić w kostkę, dodać do powyższych składników i podsmażyć. To samo zrobić z papryką. Dusić pod przykryciem kilka minut podlewając niewielką ilością wody jeśli zajdzie taka potrzeba.Na koniec dodać również pokrojonego pomidora oraz cukinię i dusić aż wszystkie warzywa zmiękną.Pod koniec połączyć wszystko z dobrze umytym i porwanym na mniejsze kawałki jarmużem oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie można także ziołami prowansalskimi lub swoimi ulubionymi przyprawami.