LEKKIE KOTLECIKI Z KALAFIORA Lekkie kotleciki z kalafiora KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 16 OCEŃ (średnia: 4.75)4 Kasia@MilionSmaków Lekkie i zdrowe danie, które można łatwo przygotować od razu na kilka dni - brzmi zbyt idealnie? Wcale nie. Takie są właśnie kotlety z kalafiora - mój ostatni kulinarny hit. Minimum składników potrzebnych do przygotowania tego dania dodatkowo zastąpiłam ich zdrowszymi odpowiednikami: masę zagęszczam mąką orkiszową a przed smażeniem obtaczam kotleciki w pełnoziarnistych płatkach kukurydzianych. Dodatkiem mogą być młode ziemniaczki z koperkiem lub kasza jaglana lub kuskus. SKŁADNIKI 1 kalafior1 cebula2 szt. jajek6 łyżek mąki orkiszowej2 szklanki płatków kukurydzianych (pełnoziarnistych)2 łyżki ketchupuoregano suszonesólpieprz czarny mielonyolej rzepakowy (do smażenia) PRZYGOTOWANIE Kalafior umyj, podziel na różyczki, zalej wodą i ugotuj aż będzie pół-miękki. Po ugotowaniu zmiksuj go na dość gładką masę. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na odrobinie oleju.W dużej misce wymieszaj kalafiorowe puree, cebulę, jajka, mąkę i ketchup. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.Płatki kukurydziane włóż do plastikowego woreczka i rozgnieć wałkiem do ciasta, następnie przełóż na talerzyk.Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy.Z masy formuj w rękach niewielkie kotleciki, obtaczaj je w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smaż na złoto z obu stron.