LEKKIE KOTLECIKI Z KALAFIORA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Lekkie i zdrowe danie, które można łatwo przygotować od razu na kilka dni - brzmi zbyt idealnie? Wcale nie. Takie są właśnie kotlety z kalafiora - mój ostatni kulinarny hit. Minimum składników potrzebnych do przygotowania tego dania dodatkowo zastąpiłam ich zdrowszymi odpowiednikami: masę zagęszczam mąką orkiszową a przed smażeniem obtaczam kotleciki w pełnoziarnistych płatkach kukurydzianych. Dodatkiem mogą być młode ziemniaczki z koperkiem lub kasza jaglana lub kuskus.


SKŁADNIKI

kalafior

cebula

2 szt. jajek

6 łyżek mąki orkiszowej

2 szklanki płatków kukurydzianych (pełnoziarnistych)

2 łyżki ketchupu

oregano suszone

sól

pieprz czarny mielony

olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Kalafior umyj, podziel na różyczki, zalej wodą i ugotuj aż będzie pół-miękki. Po ugotowaniu zmiksuj go na dość gładką masę. 
  2. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na odrobinie oleju.
  3. W dużej misce wymieszaj kalafiorowe puree, cebulę, jajka, mąkę i ketchup. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
  4. Płatki kukurydziane włóż do plastikowego woreczka i rozgnieć wałkiem do ciasta, następnie przełóż na talerzyk.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy.
  6. Z masy formuj w rękach niewielkie kotleciki, obtaczaj je w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smaż na złoto z obu stron. 


Lekkie kotleciki z kalafiora Przepis

Lekkie kotleciki z kalafiora Przepis