LEKKIE LENIWE PIEROGI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Leniwe pierogi uwielbiam od dzieciństwa. Raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na ich przygotowanie - i oczywiście zjedzenie :) Tym razem leżący w lodówce twaróg przypomniał mi o nich. Postanowiłam przygotować nieco lżejszy i zdrowszy wariant tego dania. Wyszły pierogi bardzo delikatne, serowe, bez pszennej mąki i cukru.
Przepis polecam zwłaszcza osobom będącym na lekkostrawnej diecie oraz odchudzającym się. Pozostali mogą dosłodzić na talerzu :)


SKŁADNIKI

280 g twarogu półtłustego

jajko

2 łyżki mąki kukurydzianej

1½ łyżki otrąb pszennych

2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
159
8%
Bialko
16,6g
11,1%
Weglow...
12,3g
6,2%
Tluszcze
4,7g
7,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Twaróg dokładnie rozetrzyj widelcem.
  2. Dodaj pozostałe składniki  i wymieszaj widelcem. 
  3. W dużym garnku zagotuj wodę.
  4. Z ciasta uformuj cztery wałeczki i każdy pokrój pod skosem na mniejsze wałeczki. 
  5. Pierogi delikatnie wrzucaj do wrzątku i gotuj aż wypłyną i jeszcze 2 minuty dłużej. 
  6. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową i podawaj od razu, np. posypane cukrem lub cynamonem. 


Lekkie leniwe pierogi Przepis

Lekkie leniwe pierogi Przepis