LEKKIE LENIWE PIEROGI Lekkie leniwe pierogi KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.27)13 Kasia@MilionSmaków Leniwe pierogi uwielbiam od dzieciństwa. Raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na ich przygotowanie - i oczywiście zjedzenie :) Tym razem leżący w lodówce twaróg przypomniał mi o nich. Postanowiłam przygotować nieco lżejszy i zdrowszy wariant tego dania. Wyszły pierogi bardzo delikatne, serowe, bez pszennej mąki i cukru. Przepis polecam zwłaszcza osobom będącym na lekkostrawnej diecie oraz odchudzającym się. Pozostali mogą dosłodzić na talerzu :) SKŁADNIKI 280 g twarogu półtłustego1 jajko2 łyżki mąki kukurydzianej1½ łyżki otrąb pszennych2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 159 8% Bialko 16,6g 11,1% Weglow... 12,3g 6,2% Tluszcze 4,7g 7,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 320 16% Bialko 33,4g 22,3% Weglow... 24,8g 12,4% Tluszcze 9,4g 15,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Twaróg dokładnie rozetrzyj widelcem.Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj widelcem. W dużym garnku zagotuj wodę.Z ciasta uformuj cztery wałeczki i każdy pokrój pod skosem na mniejsze wałeczki. Pierogi delikatnie wrzucaj do wrzątku i gotuj aż wypłyną i jeszcze 2 minuty dłużej. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową i podawaj od razu, np. posypane cukrem lub cynamonem.