LEKKIE TIRAMISU TRUSKAWKOWE Lekkie tiramisu truskawkowe KATEGORIE Słodkości Lekkie i zdrowe Kuchnia włoska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 3.25)4 Kasia@MilionSmaków Tiramisu jest deserem uwielbianym przez wszystkich. Jeżeli jednak obawiacie się jego kaloryczności przygotujcie wersję odchudzoną, jak w przepisie poniżej. Przy okazji ta wersja jest dużo prostsza w przygotowaniu gdyż zamiast kremu na bazie jajek i sera mascarpone wykorzystujemy gęsty jogurt grecki. SKŁADNIKI 150 ml kawy (mocnego espresso)3 łyżki likieru amaretto300 g truskawek120 g biszkoptów330 g jogurtu greckiego (gęstego)2 łyżki kakao ciemnego PRZYGOTOWANIE Przygotuj filiżankę mocnego espresso, ostudź. Dolej likier amaretto. Truskawki umyj i oderwij szypułki. Spód okrągłego naczynia wyłóż biszkoptami delikatnie nasączonymi od spodu kawą, na to wyłóż warstwę truskawek i jogurtu greckiego. I dalej drugi raz: biszkopty, truskawki, jogurt grecki. Wierzch deseru posyp ciemnym kakao.