LEMONIADA TRUSKAWKOWA Lemoniada truskawkowa KATEGORIE Napoje i drinki Owocowe pyszności Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 5 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.3)5 Kasia@MilionSmaków Truskawki są owocem tak uniwersalnym, że wykorzystywać je możemy praktycznie do każdego rodzaju dań. Sezon truskawkowy z tym roku powoli dobiega do końca więc na jego pożegnanie postanowiłam z ostatnich truskawek przygotować lemoniadę (śmiało możecie też użyć owoców mrożonych). Nie lubię słodzonych napojów dlatego moja wersja lemoniady nie zawiera cukru ani żadnych słodzików. Minimalistyczny skład gwarantuje za to naturalny smak tego pysznego napoju. SKŁADNIKI 300 g truskawek2 szt. cytryny1 l wody (gazowanej)melisa świeża (świeża) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 10 0,5% Bialko 0,2g 0,2% Weglow... 2,1g 1% Tluszcze 0,1g 0,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 39 2% Bialko 0,9g 0,6% Weglow... 7,8g 3,9% Tluszcze 0,5g 0,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Truskawki umyj, oderwij szypułki i zmiksuj na bardzo gładki mus. Mus przelej do dużego dzbanka, dodaj sok wyciśnięty z cytryn i zalej wodą gazowaną. Udekoruj listkami świeżej melisy.