LEMONIADA TRUSKAWKOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 5 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.3)
Truskawki są owocem tak uniwersalnym, że wykorzystywać je możemy praktycznie do każdego rodzaju dań. Sezon truskawkowy z tym roku powoli dobiega do końca więc na jego pożegnanie postanowiłam z ostatnich truskawek przygotować lemoniadę (śmiało możecie też użyć owoców mrożonych). Nie lubię słodzonych napojów dlatego moja wersja lemoniady nie zawiera cukru ani żadnych słodzików. Minimalistyczny skład gwarantuje za to naturalny smak tego pysznego napoju.


SKŁADNIKI

300 g truskawek

2 szt. cytryny

1 l wody (gazowanej)

melisa świeża (świeża)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
10
0,5%
Bialko
0,2g
0,2%
Weglow...
2,1g
1%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Truskawki umyj, oderwij szypułki i zmiksuj na bardzo gładki mus.
  2. Mus przelej do dużego dzbanka, dodaj sok wyciśnięty z cytryn i zalej wodą gazowaną.
  3. Udekoruj listkami świeżej melisy.


Lemoniada truskawkowa Przepis

Lemoniada truskawkowa Przepis