MŁODA KAPUSTA Z WOKA W AKOMPANIAMENCIE KOLOROWYCH WARZYW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Zaczyna się powoli sezon na świeże polskie warzywa. Według mnie jednym z niedocenianych warzyw tego okresu jest młoda kapusta. Najczęściej używamy jej do surówek i sałatek, a zapominamy, że można ją wykorzystać także jako główny składnik dania obiadowego.
Dania z woka charakteryzują się tym, że smaży się na nich w bardzo wysokiej temperaturze i dość krótko, tak, żeby składniki zachowały swoją świeżość i pełnię smaku. Czy można znaleźć lepszy sposób przygotowania warzyw?


SKŁADNIKI

pół kapusty młodej

marchewka (duża)

cebula

2 łyżki bambusa (kawałków w zalewie)

papryka Bell zielona

3 szt. jajek

1 łyżka sosu ostrygowego

1 szklanka makaronu Chow Mein

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1½ łyżki słodkiego sosu chili

pół szklanki wody

2 łyżki oleju arachidowego (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
52
2,6%
Bialko
2,2g
1,4%
Weglow...
6,4g
3,2%
Tluszcze
2,3g
3,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw nalezy przygotować składniki i odłożyć je osobno na bok. Na talerzykach lub miskach. Będziemy je wrzucać stopniowo do woka, bo każde warzywo potrzebuje innego czasu do osiągnięcia stanu, gdy nie jest już surowe, ale dalej jest świeże i chrupiące. W między czasie może już się rozgrzewać wok.
  2. Postaw wok na palniku i ustaw wysoką temperaturę
  3. Poszatkuj drobno kapustę 
  4. Obierz marchewkę i pokrój ją w paski długości około 2 cm i szerokości 3 mm
  5. Paprykę pokrój w kostkę około 1 cm na pół cm
  6. Cebulę przekrój na pół i potnij na plasterki
  7. Zagotuj wodę i zalej makaron. Odcedź po około 4 minutach (jeśli wydaje ci się, że makaronu jest mało, to tak powinno być, jest tutaj tylko dodatkiem smakowym do warzyw)
  8. Wlej olej do woka (około 2 łyżek)
  9. Poczekaj chwilę aż się rozgrzeje i rozprowadź go po ściankach przechylając naczynie
  10. Wbij jajka i poczekaj kilkanaście sekund (jajka łatwo się rozbija o krawędź woka, więc można to zrobić szybko)
  11. Jak jajka zaczną wyraźnie się ścinać i wybrzuszać zacznij intensywnie mieszać
  12. Po około minucie mieszania wrzuć marchewkę
  13. Cały czas mieszaj i po 4 minutach dodaj cebulę
  14. Po kolejnych 2 minutach dodaj paprykę i bambus
  15. Po 4 minutach wrzuć kapustę i jak tylko zmniejszy swoją objętość dodaj makaron
  16. Pamiętaj, że cały czas trzeba mieszać
  17. Wlej sos ostrygowy, sos chilli i sos sojowy
  18. Zamieszaj i dolej wodę
  19. Mieszaj aż sos się dobrze wymiesza i pokryje makaron i warzywa
  20. Gotowe!


Młoda kapusta z woka w akompaniamencie kolorowych warzyw Przepis

Młoda kapusta z woka w akompaniamencie kolorowych warzyw Przepis

Młoda kapusta z woka w akompaniamencie kolorowych warzyw Przepis