MAKARON PENNE ALLA CARBONARA Z POMIDORAMI Makaron penne alla carbonara z pomidorami KATEGORIE Obiady Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.02)31 Kasia@MilionSmaków To jedno z moich klasycznych dań przygotowywanych na urlopie. Wymaga naprawdę niewielu składników i minimum pracy a smakuje bardzo włosko i wakacyjnie. W wersji light boczek można zamienić na chudą szynkę ale po co? SKŁADNIKI 250 g makaronu penne (rurki)1 cebula2 plasterki wędzonego boczku2 ząbki czosnku świeżego100 ml śmietany 12%1 pomidor (nieduży)pieprz czarny mielonyser parmezanoliwa z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 178 8,9% Bialko 6g 4% Weglow... 29,8g 14,9% Tluszcze 3,6g 6% 100g Na porcję (zmień) kCal 610 30,5% Bialko 20,6g 13,8% Weglow... 101,9g 50,9% Tluszcze 12,4g 20,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj drobno pokrojony boczek. Gdy boczek lekko się przyrumieni dodaj pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Po minucie dolej śmietanę i wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora, dopraw pieprzem. Smaż aż sos nieco zgęstnieje. Na talerze wyłóż ugotowany makaron, polej go przygotowanym sosem i posyp startym parmezanem.